Mersin Gezi Rehberi ve Rotası

Mersinde gezilecek yerleri sizler için Mersin gezi rehberi sayfamızda bir araya getirdik. Güney Akdeniz’in incisi Türkiye’nin en büyük 8.ili olan Mersin’i gezme vakti.

Mersin gezilecek yerler

Mersin için hizmetlerimiz;

Mersin’de Gezilecek Yerler

Buskirala Mersin gezilecek yerler listesini sizin için hazırlıyor. Mersin’e gelmek için karayolunu kullanabilir yada Adana havalimanına ulaşım hizmeti alabilirsiniz. İşte muhteşem destinasyonlar;

  1. Tarsus Evleri
  2. ST. Paul Kuyusu
  3. Tarsus Şelalesi
  4. Eshab-ı Kehf Mağarası
  5. Mersin Marina
  6. Kız Kalesi
  7. Atatürk Evi
  8. Gülek Boğazı
  9. Cennet Cehennem Ören Yeri
  10. Alahan Manastırı

Kuşbakışı Mersin Kısa Video İçin Tıkla


Mersin Tarsus evleri

Tarsus Evleri

Eski Tarsus evleri 19. Ve 20. YY mimari özelliklerini yansıtır. Son dönemde yapılan değişikler ile turistik açıdan da görsel güzellik sunan Tarsus evleri Çukurova bölgesinde devam eden geleneksel müstakil ev statüsüne devam etmektedir.

Tarsus evlerinin bazıları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiş olup bazıları ise butik otele dönüştürülmüştür. Tarsus’u gezmek için Mersin gezi rehberine tarihi Tarsus evleri ve Tarsus sokaklarını ekleyerek başlayabilirsiniz.


Mersin ST Paul Kuyusu

ST. Paul Kuyusu

ST. Paul kuyusu İncil’de müjdeleyici olarak bilinen ST. Paul’un doğduğu ev olarak bilinir. Aziz Paul’un yaşadığı yer olarak bilinen evin bahçesinde 18 metre derinliğinde St. Paul adına yapıldığı bilenen kuyu bulunmaktadır.

Hristiyanlar bu kuyunun kutsal olduğuna inanırlar haç yeri ilan etmişlerdir. Ayrıca kuyu suyunun kutsal ve şifalı olduklarına da inanmaktadırlar.

Tarihi Tarsus evlerinin olduğu bölgede yer alan ST Paul evi bölge turizmi açısından da oldukça önemli bir konumdadır


Mersin Tarsus şelalesi

Tarsus Şelalesi

Bolkar dağları eteklerinden doğan derelerden gelen Tarsus şelalesi Akdeniz’e dökülür. Tarsus halkının genelde yaz aylarında yoğun ilgi gösterdikleri Tarsus şelalesi görünümü ile herkesin ilgi odağı.

Şelale 5 metreden dökülür. Bu alan fazla yüksekten dökülmemesine rağmen debisi yüksektir.

Şelaleye giriş ücretsizdir. Etrafında yer alan işletmelerde ve kafelerde oturup çayınızı ve kahvenizi yudumlayıp serinliğin bol oksijenin keyfini çıkarabilirsiniz.

Tarsus şelalesinin şifalı olduğu kadar uğursuz olduğu da bilinir. Komutan İskender’in bu şelalede yıkandıktan sonra zatürre olup öldüğü biliniyor. Tarsus’a gelmişken mutlaka buraya uğramanızı tavsiye ederiz.


Mersin Eshab ı kehf mağarası

Eshab-ı Kehf Mağarası

Yedi Uyurlar inanışının Anadolu’daki en önemli merkezi olan Tarsus Eshab-ı Kehf mağarası Tarsus’un 12 km kuzeyinde yer almaktadır. Ayrıca hristiyan ve müslümanlarca kutsal yer olarak bilinen Bu mağarayı her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret eder.

Mağaraya 15 basamaklı merdivenden inilir. Bu mağara Kuran-ı Kerim’in Kehf suresinin 9 ve 26.ayetinde geçen ve 7 gencin yaklaşık 309 yıl mağarada uyduklarını anlatır. Şimdilerde ise İnanç ve kültür turizmi olarak hizmet veren mağarayı Mersin gezi rehberinize eklemeyi unutmayın.


Marina mersin

Mersin Marina

Mersin’de ünlü mekanların, kafelerin ve restoranların bulunduğu marina oldukça hareketli bir yerdir. Mersin şehir merkezinde yer alan marina 2006 yılına hizmete başlamıştır.

2500 iskele uzunluğu olan marinaya yaklaşık 500 yat marinaya giriş yapabilir. Mersine gelmişken marinayı ziyaret edip alışveriş yapmayı unutmayın


Mersin Kız kalesi

Kız Kalesi

Mersin’in en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kız kalesi özellikle Mersin halkının yaz ayarlında sıklıkla Deniz’e girmek için geldikleri noktalardan biridir. Deniz kalesi olarak da bilinen Kız kalesi küçük bir adacığın üzerine kurulmuştur.

Efsanelere konu olan Kız Kalesi’nin şöyle bir hikayesi vardır ; Bir gün kral çok sevdiği kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya gidiyor. Falcıda kızının yılan tarafından sokulacağını söylüyor. Bunun üzerine kral Kız kalesini yaptırıyor ve kızını buraya alıyor ve onun can güvenliğini koruduğunu zannediyor. Bir gün kral kızına bir sepet dolusu üzüm gönderiyor ama sepetin içine saklanan yılan kızını ısırıp öldürüyor.


İçel Atatürk evi

Atatürk Evi

Mersin’in en işlek caddelerinden birinden yer alan Atatürk evi 20 Ocak 1925 tarihinde eşi Latife Hanım ile birlikte Atatürk’ün kalmış oldukları evdir.

1897 Yılında Almanya konsolosunun Mersinli bir tüccarın kızıyla evlenmesinin ardından konut olarak yapılmıştır. Ardından 1980 yılında kamulaştırılıp 1982 tarihinde ise Kültür ve turizm bakanlığına veriliyor. 12 Ekim 1982 tarihinde ise Atatürk evi müzesi olarak faaliyete geçmiştir.

Her gün saat 08:00 – 17:00 arası açık olan müzeye giriş ücretsizdir. Ayrıca Anıtkabir’den 22 adet eşya buraya getirilmiştir.


Mersin Gülek boğazı

Gülek Boğazı

Mersin – Tarsus güzergahında yer alan Gülek boğazı Fotoğraf severlerin son yıllarda oldukça ilgisi haline geldi.

Altı uçurum gibi gözüken bir yerde bulunan Gülek boğazına gelip burada bulunan kaya üzerine çıkıp hatıra fotoğrafı çektirmek isteyen binlerce insan oluyor. Rakım 1.600 metre. Yolunuz düşerse mutlaka buraya uğrayın.


Mersin Cennet cehennem ören yeri

Cennet Cehennem Ören Yeri

Silifke’ye 25 Km mesafede yer alan Cennet Cehennem ören yeri doğal bir obruk oluşumdur. Cennet mağarasının içerisinde yer alam meryemana kilisesi de inanç turizm açısından ilgi görmektedir.

Mağara ise 260 metre derinliğindedir. Cehennem çukuru ise 130 metre derinliğindedir. Cennet obruğuna yaklaşık 452 basamaklı bir merdivenden iniliyor.


Mersin Alahan manastır

Alahan Manastırı

Unesco Dünya Miras listesinde yer alan Alahan manastırı Mersin’in Mut ilçesinde yer almaktadır. Evliya çelebinin deyimi ile Ustanın elinden yeni çıkmış gibi duruyor diyerek bahsettiği Alahan manastırı, İçel Ayasofyası olarak bilinir.

Doğu ve Batı kilise olarak iki bölümden oluşan Manastır hristiyanlar için büyük önem taşımaktadır.



Mersin’de Ne Yenir?

Mersin’e özgü Akdeniz ürünleri oldukça boldur. Balık ve salata başta gelir. Bunun dışında meşhur cezeryesi, tantunisi, ünlü Anamur muzu ve narenciye mutlaka tadılması gereken ürünler. Bunun dışında Silifke çileği, keçiboynuzu ve cevizli sucuğunu da mutlaka tatmanızı öneririz.  

Mersin yöresel yemekler