Kütahya Gezilecek Yerler ve Rotalar

kütahya gezilecek yerler

Kütahya’nın eşsiz güzelliklerini sizler için gezdik. Gezi rotalarınızı Kütahya gezi rehberi sayfamıza göre çizebilirsiniz. Kütahya gezi rehberi sizleri yedi bin yıllık bir geçmişe götürüyor.

  1. Çini Müzesi
  2. Aizanoi Antik Kenti
  3. Kent Tarihi Müzesi
  4. Kütahya Kalesi
  5. Dumlupınar Şehitliği
  6. Arkeoloji Müzesi

Buskirala Türkiye ekibi size Kütahya’da şu hizmetleri verebilir;

Kütahya’da gezilecek yerleri sizler için hazırladık. Çini sanatından germiyan sanat sokağına Başkomutanlık meydan muhaberesinden Dumlupınar şehitliğine kadar gezilecek yerleri sıraladık.


Çini Müzesi ve Sanatı

Kütahya’nın adeta sanatı olan Çini işlemeciliği Dünyanın en büyük porselen ve seramik fabrikalarının’ da burada bulunmasını sağlıyor. Geçmişi Friglere kadar dayanan seramik yapımı her geçen zaman da biraz daha üzerine koyarak bugünlere kadar gelmiştir. Çini ; toprağın pişirildikten sonra şekil verip tabak, vazo, sürahi, vb. eşyalar yapılan bir el sanatıdır.  

Türkiye’nin ilk ve tek çini müzesi Kütahya da yer almaktadır. İçerisinde yaklaşık 500 eser bulunan müze adete geçmişe ışık tutmaktadır. Germiyanoğulları beyi ikinci Yakup Çelebi tarafından 1411-1412 yılında yaptırılan müze Kültür ve turizm bakanlığı tarafından restore edilerek bugünkü halini aldı. Bu arada Kütahya çinileri ile İznik çinileri birbirinden farklıdır. İznik çinileri genellikle Saray yaşantısına yönelik yapılmıştır. Ancak Kütahya çinileri halkın kullandığı eşyalar olarak bilinmektedir.


Aizanoi Antik Kenti

 Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan aizanoi antik kenti antik frigya’ya bağlı olarak yaşayan Aizanitis’lerin yerleşim merkezi olarak bilinmekteydi. Antik kentin bazı yerlerinde yapılan kazı çalışmalarında MÖ 3 bin yıllara ait yerleşim izleri bulunmuştur.

Selçuklular döneminde Çavdar tatarları tarafından üs olarak kullanıldığından dolayı buraya Çavdarhisar adı verilmiştir. Zeus Tapınağı, Stadyum, Tiyatro ve Macellumu (Dünyanın bilinen ilk borsa yapısı) Antik baraj yapısı, 2 adet roma köprüsü, Sütunlu Caddesi ile Roma döneminin en önemli kentlerindendir.

Dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından biri olan  Aizanoi Antik Kenti her yıl binlerce yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapmaktadır. Antik kent Çavdarhisar ilçesinde yer alıyor demiştik. Şimdilerde 7000 bin civarında bir nüfusa sahip ancak Roma döneminde 100 bine yakın insanın yaşadığı bilinmektedir. Antik kente giriş ücretlidir. Ancak Müze kartı olanlar için ücret alınmamaktadır.


Kent Tarihi Müzesi

Hitit döneminde günümüze kadar olan bilgi ve belgelerin sergilendiği tarihi kent müzesi Germiyan sanat sokağı içerisinde yer almaktadır. Kütahya belediyesi tarafından restore edilip açılan Kent Tarihi Müzesi Haftanını 6 günü hizmet vermektedir.

Kütahya’nın tarihinin yaşatıldığı müze de eski meslek dalları olan demirci, kalaycı, saraç, semerci gibi meslek gurupları bölümler halinde fotoğraflanmış olup mankenler ile yer almaktadır. Diğer bir bölümde ise Kütahya’nın gelenekleri, ev yaşamı, kültürleri, gelin, düğün, kına, yatak odası, mutfak ve halı dokumacılığı günümüze kadar gelen hayat yer almaktadır.

Tarihi Germiyan sanat sokağında yer alan Kent Tarihi Müzesi bulunduğu bölge itibari ile sokağında geçmiş izlere rastlanmaktadır. Geleneksel 2 katlı ev yapılarının görüntüsü ile dikkat çeken sanat sokağı Kütahya’nın en çok gezilen noktası olmaktadır. Kitabesinde 1912 yılında yaptırıldığı anlaşılan Şapçızade ve Karaca Konakları, şimdiler de ise Kent Tarihi Müzesi olarak hizmet vermektedir.


Kütahya Kalesi

Geçmişten günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kütahya’nın hiç şüphesiz en önemli şahidi Kütahya kalesidir. Halk arasında Hisar Kalesi’ de olarak bilinen Kütahya Kalesi Bizans eseridir. Son dönemde yapılan restorasyonlar ile bugünkü halini alan Kütahya Kalesi Türkiye’nin 3.Büyük Kalesi olarak bilinmektedir.

Merkeze 3 km mesafede yer alan Kütahya Kalesi Şehrin muhteşem manzarası ve heybeti ile karşılıyor sizleri. Kale’ye çıktığınız zaman sizleri 45 dakika içerisinde 360 derece dönen ‘döner kule’ karşılamaktadır. Restoran tarzında olan bu kule de dinlenebilir yemek yiyip bir şeyler içebilirsiniz. Kütahya’ya gelmişken mutlaka Kütahya kalesine çıkıp şehrin müthiş manzarasını izlemenizi öneririz.


Dumlupınar Şehitliği

Cumhuriyetimiz’ in temellerinin atıldığı Başkomutanlık meydan muhaberesinde kadını, erkeği, köylüsü, kentlisi ile amansız bir mücadeleye girilmiştir. Dumlupınar da hem cephe önü hem de cephe arkasında binlerce şehit verilmiştir. 26 Ağustos 1922 Afyon Kocatepe’den başlayıp 30 Ağustos 1922 de Dumlupınar da büyük zaferimiz ile sona ermiştir.

Dumlupınar Şehitliği Büyük Taarruzun 70.yıldönümü olan 30 Ağustos tarihinde büyük bir törenle açılmıştır. Şehitlik içerisinde Baba-Oğul anıtı, milisler anıtı, Üç Komutan Anıtı ve Mehmetçik anıtı yer almaktadır. Ayrıca 400 er olmak üzere 100 subayın mezar anıtı bulunmaktadır.

Kütahya merkez ile arası 1 saat olan Dumlupınar şehitliği yine aynı adı taşıyan Dumlupınar ilçesinde yer almaktadır. Başkomutan Meydan Muhaberesinde Mustafa Kemal Atatürk ‘’Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri’’ emrini verdiği karargah yeri olan Dumlupınar’ı mutlaka her vatanseverin görmesi gerekir.


Arkeoloji Müzesi

Medrese binası olarak da bilinen Arkeoloji müzesi 1314 yılında germiyan beylerinden umur bin savcı tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılan yapıda Selçuklu sanatının işçiliği ağır basmaktadır. İçerisinde 9 küçük oda bulunmaktadır.

Müze içerisinde Paleolitik dönemden Osmanlı dönemine kadar ait olan eserler bulunmaktadır. Müzenin en dikkat çeken yeri ise Aizonai ören yerinde 1990 yılında bulunan Amazon Lahti taşıdır. Arkeoloji müzesi Kütahya merkezde yer almakta olup pazartesi günleri hariç haftanın her günü 08:00-17:00 arası açıktır. Giriş ücreti ise 10 TL’dir.


Kütahya’da Ne Yenir ?

Kütahya yemek kültürü olarak çok gelişmiş bir yerdir. Mutfaklarının vazgeçilmez lezzetlerini sizler için sıraladık ;

Sini Mantısı
Küp Kebabı
Dolamber Böreği
Yufka Tatlısı
Kütahya Köftesi
Haşhaşlı Gözleme
Kızılcık Tarhanası
Cimcik


Kütahya’da Gezilecek Yerler 

Kütahya Germiyanoğullarına Başkentlik yapmış, Cumhuriyetimiz’in temellerinin atıldığı Türkiye’nin ilk ve tek çini müzesinin olduğu ve yine Türkiye’nin tek termal kayak merkezine sahip olması nedeni ile önemli bir yere sahiptir.

Kış’ın termal turizmi yazın ise Kültür turizmi ile ön plana çıkan Kütahya ege bölgesi ve içi anadolu bölgesinin ortasında bulunmasından dolayı ulaşım konusunda sıkıntının yaşanmadığı bir bölgede yer almaktadır.

Kütahya Kalesi , Germiyan Sanat Sokağı, Çini Müzesi, Ulu Cami, Arkeoloji Müzesi, Başkomutanlık Meydan Muhaberesi (Zafertepe) Dumlupınar şehitliği ve bir çok tarihi ve turistik noktası ile dikkat çekmektedir. Kütahya’yı gezmek için birçok neden var. Dünyanın en büyük porselen ve işçiliği ve fabrikası burada yer almaktadır.

Kütahya ilim, bilim ve tarihe ışık Cumhuriyet tarihine ışık tutan ilimizdir. Ege bölgesi ile içi Anadolu’nun ortasından kalan Kütahya geçiş noktası olarak bilinir. Dünyanın en büyük seramik ve porselen fabrikaları yine bu şehirde yer almaktadır.

12 ilçe ve 15 beldesi bulunan Kütahya’nın nüfusu 580 bine yaklaşmaktadır. Türkiye’nin ilk ve tek termal kayak merkezinin Kütahya’da bulunması Kış turizmi açısından da burayı cazibe merkezi haline getirmiştir.

Kütahya birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmıştır. Son olarak Germiyanlıların Başkent’i olan Kütahya şehzadelerin valilik yaptığı kent olarak bilinir.