Konya Gezilecek Yerler ve Rotalar

Konya'da gezilecek yerler

Şimdi gönüllerin şehri Konya’yı hep beraber gezelim. Konya gezi rehberi listesine eklenecekler aşağıda yer almaktadır. Konya’da gezilecek yerleri ve gezi rotamızı keşfetmeye başlayalım.

  1. Mevlana Müzesi
  2. İnce Minareli Medrese
  3. Karatay Müzesi
  4. Panorama Müzesi
  5. Sille
  6. Kelebekler Vadisi

Şirketimiz Konya’da şoförlü minibüs kiralama hizmeti verir. Bunun yanı sıra Konya’da şoförlü otobüs kiralama ve benzeri destekleri de bizlerden alabilirsiniz. Firmamız bu hizmetlerin yanı sıra Konya havalimanı transfer destekleri de verir.


Konya Mevlana Camii

Mevlana Müzesi

Mevlana dergahı, Selçuklu devletinin gül bahçesi iken Alaattin Keykubat tarafından Mevlana’nın babasına hediye edilmiştir. 12 ocak 1231 tarihinde vefat eden Sultan-ül Ulema (Mevlana’nın babası) yine aynı yere defnedilmiştir. 17 aralık 1273 tarihinde ise Hz. Mevlana vefat etmiştir. Şimdiki Kubbe-i Hadra’ da, yani yeşil kubbenin tam altından bulunmaktadır.

Müze içi bahçesi ile birlikte 6.500 m2dir. Türkiye’ de Topkapı sarayından sonra en çok ziyaret edilen 2.Müze olan Mevlana müzesinin içerisinde; Şeb-i arus havuzu, tilavet odası, türbe, derviş hücreleri, matbah bölümü ve semahane bulunmaktadır.

Hz. Mevlana ise 30 eylül 1207 yılında Afganistan’ın belh şehrinde dünyaya gelmiştir. Mevlana’nın asıl adı Muhammet Celaleddin’dir. Mevlana ve Rumi ise kendisine sonradan verilen isimdir.


Konya ince minareli medrese

İnce Minareli Medrese

Selçuklu veziri sahip ata Fahrettin ali tarafından 1254 yılında ilim okutulmak üzere açılmıştır.
Taş ve ahşap eserleri müzesi olarak da bilinen ince minareli medrese Konya merkezde yer almaktadır. 1956 yılında  açılan ince minare müzesin de Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait taş eserleri sergilemektedir.

Anadolu Selçukluların başkentinin burası da olması ve Beyliğin figürünün de Kartal olması olmasından dolayı en güzel çift başlı kartal kanatlı melek figürü bu müzede sergilenmektedir.


Konya karatay müzesi

Karatay Müzesi

Çini eserleri müzesi olarak’ da bilinen Karatay Medresesi Konya şehir merkezinde yer almaktadır. Selçuklu Sultanı 2.İzzettin Keykavus döneminde Emir Celaleddin tarafından 1251 yılında yaptırıldığı bilinmektedir.

Anadolu Selçuklu döneminin çini işliğinden önemli bir yere sahip olan Medrese 1955 yılında Çini eserleri müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Karatay müzesi pazartesi günü hariç diğer günler ziyarete açıktır.


Konya panorama müzesi

Panorama Konya Müzesi

Her geçen gün ziyaretçi sayısı daha da artan Konyanüma müzesi 2017 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayat geçirilmiştir.

Müzenin içerisinden yer alan kubbeli panorama 1453 panorama dan sonra Türkiye’nin 2.panoramasıdır. İçerisinde Hz. Mevlana’nın hayatını ve diğer ülkelerde ki Mevlevihanelerin maketleri bulunmaktadır.


Konya Sille

Sille

Konya’nın 8 km. kuzeybatısında yer alan Sille turistik açıdan önemli bir konumdadır. 5 bin yıllık tarihi bir geçmişi olan sille roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devletinin izlerini taşır.

Nüfusu 1.500 kişiyi geçmeyen Sille köyü şirin ve bir o kadar da tarihi yerdir. Aya Elenia kilisesi de bunlardan biridir. Bizans imparatoru Helena Kudüs’e giderken Silleye uğramış ve buraya bir mabed yaptırmıştır.


Konya kelebekler vadisi

Kelebekler Vadisi

Konya kelebekler vadisi 7.600 m2 lik bir gezi alanına sahiptir. İçersinde yer alan 15 adet kelebek türü ile 98 türe ait 20.000 adet bitki ye ev sahipliği yapan Kelebekler vadisi görenleri adeta hayrete düşürmektedir.

Konyalıların ve Konya dışında gelen yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çeken kelebekler vadisi ülkemizde yer alan tek kelebekler vadisi bahçesidir. Konya’nın merkez ilçesi Selçuklu’ da yer alan Kelebekler vadisine şehir merkezinden kalkan otobüs ve minibüsler ile de yaklaşık yarım saat sonra ulaşabilirsiniz.


Konya’da Ne Yenir ?

Konya’da yemek kültürü oldukça zengindir. Dünyaca ünlü Etli ekmek’ i Konya’ya gelmişken yememek olmaz. Bunun dışında ara başı çorbası belki de herkesin bilmediği ve ya Konya’ya geldiği zaman ilk defa duyduğu Tirit yemeği de oldukça meşhurdur.

Sac arası, fırın kebabı, bamya çorbası (oldukça sıcaktır) bunlardan bazılarıdır. Ayrıca Mevlana müzesinin hemen yanında ise hediyelik eşya satılan bölümlerin olduğu dükkanlar var onların içerisinde de Konya şekerini bulabilir alışverişinizi yapabilirsiniz.

Konya yöresel yemekleri

Konya’da Gezilecek Yerler

Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük ili (40838m2) olan Konya’yı sizler için tanıtıyoruz. 2.5 milyon’ a yaklaşan nüfusu ve 3’ü merkez olmak üzere 31 ilçesi bulunan Konya hem tarihi hem de turistik olarak oldukça ilgi gören bir konumdadır. Anadolu Selçukluların Başkenti olan, aynı zamanda insanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve Unesco Dünya Miras listesinde yer alan Çatalhöyük’te Konya da bulunmaktadır. Ayrıca barışın, hoşgörünün ve ünlü tasavvuf düşünür

HZ. Mevlana’nın da kabrinin burada yer almasından dolayı yerli ve yabancı turistlerin Konya’yı oldukça ziyaret ettikleri bilinir. Konya yokuşu olmayan bir ildir. Her sokak ve cadde dümdüzdür. Pilav günleri meşhurdur. Her yıl ilk bahar aylarında Konyalı çocuklar apartmanları tek tek dolaşarak şeker toplarlar. Konya’ya özgü bir gelenek olan Şivlilik bunun bir örneğidir. Akşamları da ateş yakıp dilek tutarlar.

Konya gezi rehberini hazırlarken mutlaka ziyaret edilecek yerleri öncesinden liste haline getirmeyi unutmayın. Şehir merkezinden çevre ilçelere doğru yapacağınız bu gezi listesine mutlaka konaklama yapacağınız yerleri, nerede ne yenir, ve ulaşımınızı önceden planlamanız gerekmektedir.