Doğu Anadolu bölgesinin incisi Kars gezilecek yerler bakımından oldukça zengindir.
Kars gezi rehberi çalışmamızda şehrin doğal, tarihi ve kültürel noktaları hakkında bilgi vereceğiz.
Kars gezi rotası çalışmamız ile size yakın olan destinasyondan gezmeye başlayabilirsiniz.

Kars’ta Gezilecek Doğal Yerler
Kars’ın doğal güzelliklerini keşfetmek isteyenler için eşsiz bir rehber! Çıldır Gölü’nden Sarıkamış Ormanları’na kadar Kars’ta mutlaka görülmesi gereken doğa harikalarını keşfedin.
İncelemek için sayfayı kaydır ya da destinasyonu tıkla
1. Çıldır Gölü

Kars ve Ardahan illeri arasında yer alan yılın her döneminde görülmeye değer olan Çıldır Gölü, Türkiye’nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölüdür.
Şehrin herhangi bir destinasyonuna ulaşmak için Kars havalimanı transfer hizmetini deneyebilirsiniz.
Kış aylarında tamamen donan gölde, ziyaretçilere atlı kızak ve buzda balık avı gibi aktiviteler yapma imkanı sunar. Çıldır Gölü, doğal güzellikleriyle Karsta Gezilecek yerler arasında muazzam bir seçenektir.
Ek Bilgi
- Adres: Ardahan-Kars
2. Kuyucuk Kuş Cenneti

Kuyucuk Kuş Cenneti, Kars’ın Arpaçay ilçesine yaklaşık 40 km uzaklıkta yer alan, 13 bin dönümlük bir alana sahip, Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biridir. Bu göl, uluslararası öneme sahip sulak alan statüsündedir.
Bu destinasyonu grup halinde gezmek isteyenlere özel Kars minibüs kiralama hizmeti sunarız.
Göl, yılda iki kez kuş göçlerine ev sahipliği yapmakla birlikte 230 kuş türü gözlemlenmiştir. Kuyucuk’ta nesli tükenme tehlikesi altındaki kuşlar için koruma alanı bulunmaktadır. Doğaseverler ve kuş gözlemcileri için de eşsiz bir cazibe merkezidir.
Ek Bilgi
- Adres: Arpaçay/Kars
3. Allahuekber Dağları Milli Parkı

Allahuekber Dağları Milli Parkı, Kars ve Erzurum illeri sınırlarında yer alır. Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu park, 2004 yılından itibaren koruma altındadır. Milli parkta, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda yaşanan Sarıkamış Harekatı’nın izlerini taşıyan anıtları ve donarak yaşamını yitiren 90 bin askerin şehitliği bulunur.
Kış aylarında etkileyici bir kar manzarası sunarak kayak ve snowboard için ideal bir turizm merkezidir. Yaz aylarında da çiçeklerle kaplanarak doğaseverlerin ilgisini çeker. Endemik bitki türleri ve yaban hayatı çeşitliliği ile dikkat çeken milli park, özellikle doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık ve tarih turizmi için Sarıkamış’ta gezilecek yerler arasında tercih edilir.
Ek Bilgi
- Adres: İnönü, 36520 Sarıkamış/Kars
4. Boğatepe Köyü

Boğatepe Köyü, Kars’ın merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta yer alan, yüksek rakımlı ve eşsiz bir doğaya sahiptir. Türkiye’nin ilk peynir müzesine ev sahipliği yapan Boğatepe, özellikle cins ineklerden üretilen gravyer ve kaşar peyniri üretimi ile tanınır.
Köyde geleneksel yöntemlerle peynir yapılmakta olup, peynir meraklıları ve gurmeler için cazip bir destinasyon haline gelmektedir. Boğatepe’de, aynı zamanda keyifle yöresel kahvaltı yapabilirsiniz. Kars’ın meşhur yerleri ve yemeklerini merak edenler için görülmeye değerdir.
Ek Bilgi
- Adres:36002 Boğatepe/Kars Merkez/Kars
Kars’ta Gezilecek Tarihi Yerler
Kars’ın tarihi dokusunu keşfetmek isteyenler için eşsiz bir rehber! Ani Harabeleri’nden Kars Kalesi’ne, Taş Köprü’den Fethiye Camii’ne kadar Kars’ta mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri keşfedin.
Kars’ın tarihi ve turistik yerlerini listeleyelim
- Ani Harabeleri
- Kars Kalesi
- Sarıkamış Katerina Av Köşkü
- Kars Müzesi
- Taş Köprü
- Kümbet Camii
- Genç Kızlar Kilisesi
- Selçuklu Kervansarayı
- Tigran Honents Kilisesi
- Büyük Katedral
- Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi
- Kars Peynir Müzesi
- Eski Vali Konağı
İncelemek için sayfayı kaydır ya da destinasyonu tıkla
1. Ani Harabeleri

Ani Harabeleri, Türkiye-Ermenistan sınırında yer alan çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış 2016 yılında UNESCO dünya miras listesine kaydedilmiş olan tarihi bir kenttir. “Binbir Kilise Şehri” olarak anılan Ani, Orta Çağ’da önemli bir ticaret merkezi ve Ermeni Bagratlı Krallığı’nın başkenti olmuştur. İpekyolu üzerindeki 100 bin krallar diyarı olarak ta bilinir.
Ani’deki kiliseler, katedraller, kervansaraylar ve Zerdüşt tapınakları, bölgenin çok kültürlü geçmişini yansıtır.
Arpaçay Nehri’nin kenarına kurulmuş olan Ani, doğa ve tarihin bir araya geldiği bu yerde Ermeni taş işçiliği, Bizans mimarisi ve Selçuklu etkilerini bir arada görebilirsiniz.
Kars merkezine 42 kilometre uzaklıkta bulunan müze kartınızla ziyaret edebileceğiniz Ani Harabeleri, Kars’ın tarihi ve turistlik yerleri arasında mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde
Ek Bilgi
- Adres: Şehitler, Şehitlik Caddesi No:87, Ocaklı/Kars Merkez/Kars
- Giriş ücretli (180TRY)
- MüzeKart Geçerli
2. Kars Kalesi

Kars şehir merkezinde yüksek bir tepeye konumlanmış, tarihi ve stratejik öneme sahip bir kaledir. İlk olarak 1153 yılında Saltuklu hükümdarı Melik İzzeddin emri ile Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır. Kale, Osmanlı döneminde Kanuni Sultan Süleyman ve III. Murad tarafından onarılarak güçlendirilmiştir.
Kalabalık bir grupla şehri mi gezeceksiniz? Kars otobüs kiralama hizmetini deneyin.
Kars Kalesi’nin surları bazalt taştan yapılmış olup, 3 büyük kapısı bulunmaktadır. Kalenin içerisinde, Celal Baba Türbesi, koğuşlar, mescid ve cephanelik bulunmaktadır. Günümüzde, Kars merkezde gezilecek yerler arasında olup, ziyaretçilere büyüleyici manzara sunar.
Ek Bilgi
- Adres: Kaleiçi, 36100 Kars Merkez/Kars
3. Sarıkamış Katerina Av Köşkü

Sarıkamış Katerina Av Köşkü, Kars’ın Sarıkamış ilçesinde, çam ormanlarının içinde yer alan 19. yüzyılda Çar II. Nikola tarafından yaptırılmış olup, av ve dinlenme amacıyla kullanılmıştır. Mimari yapısıyla dikkat çeken köşk, Rus izlerini taşıyan ahşap ve taş işçiliğiyle bölgenin en özel tarihi eserlerinden biridir.
Katerina Av Köşkü, çam ormanı içerisinde bulunup, doğal güzellikleriyle doğa severler için de cazip bir destinasyondur. Sarıkamış ilçe merkezine yaklaşık 4 kilometre mesafede bulunan köşk, dikdörtgen şeklinde olup, 3 bölümden oluşmaktadır. Kars’ın tarihi ve turistlik yerlerini deneyimlemek isteyenler için görülmesi gereken yerdir.
Ek Bilgi
- Adres: İnönü, Sarıkamış/Kars
- Girişler ücretsiz
4. Kars Müzesi

Kars il merkezinde, İstasyon Mahallesi’nde yer alır. 1981 yılında ziyarete açılan müze, Kars ve çevresindeki zengin tarihî mirası sergilenir. Müze binası, Osmanlı dönemine ait eski bir depo binası olup, restore edilerek bugünkü haline getirilmiş.
Müze koleksiyonunda, Paleolitik Çağ’dan Osmanlı dönemine kadar uzanan madeni eserler, sikkeler, taş ve porselen eserler, pithoslar (zahire küpleri), yöresel yün dokuma aletleri, müzik aletleri, dinozor kemiği gibi buluntular yer alır. Müzenin bahçesinde hayvan figürlü mezarlar bulunur.
Gün boyu gezecek misiniz? Kars’ta şoförlü araç kiralama hizmetinden faydalanabilirsiniz.
Kars’ta merkezde gezilecek yerler arıyorsanız bu müze ideal bir destinasyondur.
Ek Bilgi
- Adres: İstasyon, Cumhuriyet Cd. No:385, 36000 Kars Merkez/Kars
- Pazartesi günleri kapalı
5. Taş Köprü

Kars Taş Köprü, şehir merkezinde, Kars Çayı üzerinde yer alır. Köprü, 16. yüzyılda Osmanlı Padişahı III. Murad döneminde Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bölgedeki Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biridir. Kesme bazalt taşlarla inşa edilen köprü, 3 kemerli yapısıyla dikkat çeker.
Taş Köprü, Kars’ın kültürel miraslarından biri olup, yaya ve araç trafiğine açıktır. Köprüye giriş ücretsizdir.
Köprü, fotoğraf çekmek ve bölgenin tarihi dokusunu görmek isteyenler için ideal bir noktadır. Kars Taş Köprü, Kars merkezde gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi tavsiye edilir.
Ek Bilgi
- Adres: Kaleiçi, Kars Merkez/Kars
- Yürüyerek te geçilebilir
6. Kümbet Camii – Havariler Müzesi (Eski 12 Havariler Kilisesi)

Kars il merkezinde, Kaleiçi Mahallesi’nde, yer alan yapı, 10. yüzyılda Bagratlı Krallığı tarafından 12 Havariler Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Kilise,1064 yılında Selçukluların Kars’ı fethetmesiyle camiye çevrilmiştir. Osmanlı döneminde onarılarak kullanılmaya devam etmiştir.
Kümbet Camii’nin kubbesinde, Hz. İsa’nın havarilerini temsil eden 12 adet insan figürü bulunur. Cami içerisinde insan ve hayvan figürleri oldukça dikkat çekicidir. Giriş ücretsizdir ve tarihi dokusuyla ziyaretçilerine büyüleyici bir atmosfer sunar. Kars’a gelenlerin mutlaka görmesi gereken bu yapı, şehrin tarihî ve kültürel simgelerinden biridir.
Ek Bilgi
- Adres: Kaleiçi, Kars Merkez/Kars
7. Genç Kızlar Kilisesi

Genç Kızlar Kilisesi, Kars’ın Ani Örenyeri içinde yer alan, 13. yüzyıldan kaldığı düşünülen bir yapıdır. Kars-Arpaçay nehrinin kıyısında olan Ani Harabeleri’nin dikkat çeken eserlerinden biri olan yapı, taş işçiliği ve mimarisiyle Ermeni sanatının izlerini taşır. Bakireler Manastırı ve Surp Hripsime Kilisesi olarak da bilinir.
Rivayetlere göre kilise, genç kızların toplanma ve dua etme yeri olarak kullanılmıştır. Kilise ”korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiştir. Genç Kızlar Kilisesi’ni ziyaret etmek için Ani Örenyeri’ne giriş yapmanız gerekir. Tarih ve mimariye ilgi duyanların mutlaka görmesi gereken bu yapı, Ani’nin kültürel zenginliğini gözler önüne serer.
Ek Bilgi
- Adres: Şehitler, Şehitlik Caddesi No:87, Ocaklı Merkez/Kars
- Giriş ücretli 200TRY
- MüzeKart geçerli
8. Selçuklu Kervansarayı

Kars’ın Sarıkamış ilçesi Micingirt köyünde yer alan bu tarihi yapı, 12. yüzyılda Selçukluları döneminde ticaret yollarını güvence altına almak ve yolculara konaklama imkânı sunmak amacıyla inşa edilmiştir.
Kesme taşlardan yapılmış, büyük kısmı tahrip olan kervansaray, ” korunması gerekenli taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenmiştir. Mimarisiyle Selçuklu döneminin zarafetini ve sağlamlığını yansıtır. Günümüzde ziyaretçilere açık olan bu yapı, tarih ve mimarlık meraklıları için eşsiz bir deneyim sunar.
Doğayla iç içe olan Selçuklu Kervansarayı’nı ziyaret etmek ücretsizdir. Kars Sarıkamış’ta yazın gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Ek Bilgi
- Adres: Micingirt İnkaya/Sarıkamış/Kars
9. Tigran Honents Kilisesi

Tigran Honents Kilisesi, Kars’ın Ani Örenyeri’nde, Türkiye-Ermenistan sınırında yer alır. ”Resimli Kilise” veya ” Nakışlı Kilise” olarak da bilinen yapı,1215 yılında zengin bir tüccar olan Tigran Honents tarafından yaptırılmıştır.
Kilise, Ermeni mimarisinin önemli örneklerinden biri olup, duvarlarında İncil’den sahneleri betimleyen freskleriyle dikkat çeker. Tigran Honents Kilisesi, bölgenin tarihî ve kültürel zenginliğini gözler önüne seren eşsiz bir yapıdır.
Ek Bilgi
- Adres: Ocaklı Merkez/Kars
- Giriş ücretli 200TRY
- MüzeKart geçerli
10. Büyük Katedral (Fethiye Camii)

Kars il merkezinde, Kaleiçi Mahallesi’nde, Kars Kalesi’nin güney eteğinde yer alır. Temelleri M.S. 990 yılında Bagratlı Kralı II. Sembat tarafından atılan kilise, Sembat öldükten sonra, eşi Katranide tarafından 1001 yılında inşa edilmiştir. 1064 yılında Sultan Alparslan’ın fethiyle, camiye dönüştürülerek fetih namazı kılınmıştır. Bu sebeple cami, Fethiye Camii adını almıştır.
Ayasofya kilisesinin tamiratını yapan Tiridat kilisenin mimarıdır. Baltık taş işçiliğiyle dikkat çeken cami, tarihî ve mimarî zenginliğiyle öne çıkar. Kars şehir merkezinden kolayca ulaşılabilen Fethiye Camii, ziyaretçilere farklı kültürlerin buluşma noktasını keşfetme fırsatı sunar.
Ek Bilgi
- Adres: Cumhuriyet, İnönü Cd. 10/a, Kars Merkez/Kars
11. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Kars’ın merkezinde tarihi Kanlı Tabya binasında bulunmaktadır. 1803 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından savunma amacıyla inşa edilen bina, 2015 yılında restorasyon çalışmalarının ardından müze olarak hizmete açılmıştır.
Müzede, Kafkas Cephesi’nde yaşanan olayları ve kahramanlıkları, askerlerimizin yazmış olduğu ağıt ve mektupları, askerlerimizin o günkü yaşamını canlandıran heykellerle bulunduran revir, koğuş, kiler ve mutfak bölümleri sergilenir. Şehir merkezine yürüme mesafesinde olan bu müzeyi tarih tutkunlarının mutlaka görmesi gerekir.
Ek Bilgi
- Adres: Örnek, Azat Çk., Kars Merkez/Kars
- MüzeKart geçerli
12. Kars Peynir Müzesi

Kars Peynir Müzesi, Kars’ın merkezinde, Ortakapı Mahallesi’nde, tarihi Süvari Tabya binasında bulunmaktadır. 1734 yılında Osmanlı döneminde askeri amaçlarla inşa edilen bu yapı, 2022 yılında restore edilerek Türkiye’nin ilk peynir müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Müze, ahırı, süt güğümlerini ,yayla yaşamını, Kars’ın meşhur peynir çeşitlerini ve peynir yapım süreçlerini tanıtarak bölgenin zengin kültürünü ziyaretçilere sunar. Özel bir müze olduğu için müzekart geçerli değildir. Kars Peynir Müzesi, gastronomi ve tarih meraklılarının ilgisini çekecek bir destinasyondur.
Ek Bilgi
- Adres: Ortakapı, Tabya Altı, 1. Şener Sk., Kars Merkez/Kars
13. Eski Vali Konağı

Eski Vali Konağı, Kars il merkezinde, Yusufpaşa Mahallesi’nde, Ordu Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 1883 yılında Rus işgali döneminde, ”U” şeklinde Baltık mimarisi tarzında inşa edilmiştir.
Bina Ruslar tarafından yönetim binası olarak yaptırılmıştır. 1921 yılındaki Kars Antlaşması bu binada imzalanmıştır. 1923 yılında cumhuriyetin ilanından itibaren Vali Konağı olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Günümüzde de Kars Valiliği olarak kullanılan konak, ihtişamlı mimarisiyle dikkat çeker. Şehir merkezine yürüme mesafesindeki bu tarihi yapı, Kars’ta gezilecek tarihi yerler arasındadır.
Ek Bilgi
- Adres: Yusufpaşa, Haydar Aliyev Cd. No:37, Kars Merkez/Kars
Kars’ın Meşhur Yerleri ve Yemekleri
Kars’ın Tarihi ve Turistik Yerleri
Kars, tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, zengin kültürel mirasıyla dikkat çeken bir şehirdir. Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır ve Ermeni, Bizans ve Selçuklu mimarisinin izlerini taşır. Kars Kalesi, şehrin sembollerinden biri olarak şehre hâkim bir noktada bulunur. Baltık mimarisiyle dikkat çeken Fethiye Camii ve tarihi Kanlı Tabya’daki Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.
Kars’ta Ne Yenir?
Kars, mutfağıyla da ziyaretçilerini büyüler. Kars kaşarı ve gravyer peyniri, dünya çapında ünlüdür. Kars mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan kaz eti, özel pişirme yöntemleriyle hazırlanır. Ayrıca, tereyağlı ve peynirli ketesi, yöresel tatlılardan hasuda ve kış aylarının vazgeçilmezi evelik aşı mutlaka tadılmalıdır.