Erzurum Gezilecek Yerler ve Rotalar

Erzurum’da gezilecek yerleri sizler için hazırladığımız Erzurum gezi rehberi ile daha kapsamlı bir şekilde gezebilirsiniz. Muhteşem bir gezi rotası sizleri bekliyor.

erzurum gezilecek yerler

Şimdi Erzurum’u beraber gezme vakti. Erzurum’ gezi rehberini sizler için hazırladık. Ayrıca Erzurum’da Buskirala’dan

hizmetleri alabilirsiniz. Erzurum’da gezilecek yerleri sıralayacak olursak;


Yakutiye Medresesi

yakutiye medresesi erzurum

Türk-İslam eserleri müzesi olarak da bilinen Yakutiye medresesi Erzurum şehir merkezin de yer alır. Geleneksel Selçuklu mimarisi örneğini taşıyan Yakutiye medresesi Anadolu’da kapalı avlu medreselerin en büyüğü olma özelliğini taşımaktadır.

Erzurum’da gezerken mutlaka görülmesi gerek yerler arasında yer alan Yakutiye medresesi yaklaşık 7 asırdır Erzurum da yer almaktadır. İlhanlılar döneminde hoca Yakut Gazani’ nin yaptırdığı ve kendi ismini verdiği medrese yüzyıllar boyunca eğitim merkezi olmuştur. Medresenin içerisinde öğrenci ve hocaların odaları bulunmaktadır.

Yılda yaklaşık 1 milyon ’a yakın ziyaretçi ağırlayan Yakutiye medresesi Erzurum gezi rehberi listenize ekleyeceğiniz ilk yerdir.


Çifte Minareli Medrese

erzurum çifte minareleri medrese

Erzurum’un sembolü olan çifte minareli medrese de yine bir Selçuklu eseridir. Medrese 2 katlı ve 4 eyvanlıdır. Anadolu’nun en büyük Selçuklu medresesidir. Kuzey cephesinde yer alan taç kapısı da adeta bir sanat eseridir.

İçeri girildikten sonra avluya geçilir ve etrafı sütunlar ile çevrili olan medresenin etrafında öğrenci odaları bulunur. Medrese I. Alaaddin Keykubat’ın kızı Hatun zamanında yapıldığı bilinir ve bu yüzden Hatuniye medresesi olarak da bilinir. Erzurum’a gediğiniz zaman mutlaka Yakutiye medresesine uğramayı unutmayın.


Üç Kümbetler

erzurum üç kümbetler

Anadolu Selçuklu Mezar yapılarının en güzel örneklerinden biri olan üç kümbetler Erzurum şehir merkezinde yer almaktadır. En büyüğü Emir Saltuk’a ait olduğu bilinen kümbet 12.yy da yapıldığı bilinmektedir. Sekizgen gövdeli ve kesme taştan yapılan kümbetler külah şeklinde örtülüdür. Taşların üzerinde ise farklı hayvan figürleri bulunmaktadır. (yılan, boğa, yarasa, kartal gibi) Yakutiye medresesi ve çifte minareli medreseyi gezerken mutlaka Üç kümbetleri’ de ziyaret etmenizi öneririz.


Kongre Binası

erzurum kongre binası

Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli mücadeleyi başlatmak üzere Samsun’a çıkmış olduğu yolculukta Amasya – Erzurum ve Sivas üçgeninde Kongreler düzenlemiştir. Erzurum kongresi’ de Anadolu’da direnişin başlamasında büyük önem taşır. 1926 yılında Gazi ilkokulu olarak hizmet veren kongre binası daha sonralarda güzel sanatlar lisesi olarak hizmetine devam etmiştir. Erzurum Kongresi 1919 yılında toplanmıştır. Yaklaşık 2 hafta süren kongrede alınan kararlar kurtuluş mücadelemiz de önemli etken olmuştur. Haftanın yedi günü açık olan kongre binasına giriş ücretsizdir.


Taşhan (Rüstem Paşa Kervansarayı)

erzurum taşhan

Kanuni sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem paşa tarafından 1561 yılında yaptırılan kervansaray günümüzde Taşhan ismi ile bilinmektedir. Bir zamanlar imarethane, mescit, dinlenme yeri gibi olarak kullanılan yer şimdilerde ise  İçerisinde Oltu taşından hediyelik eşyalara kadar bir çok dükkan yer aldığı turistik konum olmaktadır.


Palandöken Kayak Merkezi

palandöken

Kış sporları denildiği zaman akla gelen ilk yer şüphesiz Palandöken kayak merkezi olur. 3.271 Metre uzunluğunda bulunan Palandöken Kayak Merkezi her yıl kış mevsiminde binlerce ziyaretçi ağırlıyor. Palandöken’de 22 adet pist bulunur ve bunların 2 tanesi Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescillidir.

Sadece kış olarak değil Yaz mevsiminde de oldukça renkli aktivitelere sahip olmaktadır. 1993 yılında kış turizm merkezi ilan edilen Kayak merkezi 5 ay boyunca kayak yapmaya elverişli konumdadır

. 2011 yılında Dünya Üniversite kış olimpiyatlarına da ev sahipliği yapan Palandöken kayak merkezi ülkemizin en önemli kış sporları merkezi arasındadır. Palandöken’e gelmişken mutlaka Erzurum şehir merkezini de gezmeyi ve ünlü çağ kebabının tadına bakmayı da unutmayın.


Tortum Şelalesi

erzurum tortum şelalesi

Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Tortum şelalesi 21 metre genişliği ve 48 metre uzunluğu ile Ülkemizin en büyük 3. Şelalesi konumundadır.  Ayrıca Erzurum halkının da en önemli mesire yerlinden biri olan bu yer yılın her mevsiminde farklı güzelliğe sahiptir.


Erzurum’da Ne Yenir ?

Erzurum’a gelmişken bölgenin ünlü yemeklerini de tatmamak olmaz tabi.

  • Cağ kebabı
  • Kadayıf Dolması (Tatlısı)
  • Ayran Aşı
  • Su Böreği
  • Şiş Köfte

Erzurum Gezi Rotası

Doğu Anadolu’nun zirvesi Dadaşlar diyarı Erzurum… Aşkale, Yakutiye, ispir, Hınıs, Horasan, Oltu, Tekman, Pazaryolu, Pasinler, Karaçoban, Palandöken, Köprüköy, Şenkaya, Çat, Uzundere, Aziziye, Narman, Olur, Tortum ve Karayazı olmak üzere 20 ilçesi bulunmaktadır.

Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük 19.ili olan Erzurum’un yüzölçümü 25.066km2 dir. Palandöken dağı eteklerinde yer alan Erzurum kışın dondurucu havası ile ünlüdür. Son yıllarda turistik doğu ekspresi turlarına artan yoğun ilgi sonucu trenlerin Kars’a giderken Erzurum’da mola vermesi de gezginlerin durak noktası haline gelmiştir.

Erzurum’a gelmişken ilin meşhur Çağ kebabı, kadayıf tatlısı ve el sanatı işlemelerinin olduğu Taşhan’ a uğramamak olmaz. Ayrıca Türkiye’nin en köklü ve en büyük 2. Kampüsü olan Atatürk Üniversitesi de burada yer alması, Milli mücadele temellerinin 23 Temmuz 1919 da burada atılması da Erzurum’u önemli kılan bir başka etkendir.