Bitlis’in güzelliklerini Bitlis gezi rehberi sayfamızda inceleyebilirsiniz. Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en eski yerleşim yerlerini barından tarihin derinlikleriyle dolu bir ilimizdir.
Bitlis’te geniş vakte sahip olan gezginlerimiz Bitlis çıkışlı tur seçeneklerimiz ile ülkemizin diğer bölgelerine düzenlenen tur programlarına katılabilirler. Bitlis’teki hizmetlerimiz için Bitlis kiralık otobüs ve Bitlis kiralık minibüs sayfamızı ziyaret ediniz. Ayrıca Bitlis şoförlü araç kiralama içinde hizmetlerimiz başladı.
Bitlis gezilecek yerler bakımından tarihi yapısı, doğal güzellikleri ve kültürel dokusu ile birçok zenginlikleri barındırır. Türkülere konu olan geçmişi ve sıcak kanlı insanları ile ülkemizin renkli bir şehridir. Bitlis küçük bir yer olduğundan tüm destinasyonlarını gezmek ortalama 2 gününüzü alacaktır. Bitlis’te mutlaka gezmenizi tavsiye edeceğimiz yerler;
- Bitlis Kalesi
- Van Gölü
- Adilcevaz Sahili
- Ahlat Sahil Kalesi
- Nemrut Gölü
- Nemrut Dağı
- İskender Paşa Camii
- Bitlis Kayak Merkezi
- Bitlis Kaplıcaları
- Bitlis Etnografya Müzesi
- İhlasiye Medresesi
Bitlis Kalesi
Bitlis Kalesi, Büyük İskender’in komutanlarından Bedlis tarafından M.Ö. 312 yılında yaptırılmıştır. Şehir de adını bu kaleden almıştır. Kayalıkların üzerinde hakim bir noktada tertiplenen kalenin çevresi 2800 m. Yüksekliği 56 m. ve 7 metre genişliğindedir. Kale içerisinde 1 adet büyük bir Han, 300 ev ve 1 cami bulunmaktadır. Gözetleme kulelerinde erzak ve cephane için odacıklar mevcuttur. Kaleden ayrı bir bölgede bir kule daha vardır ancak bu kule büyük hasar aldığından harap şeklindedir. Günümüzde kazı çalışmaları halen devam etmekte olup içerisini gezmek mümkün değildir. Bu sebeple dışardan seyir imkanı sunarak görenleri mest etmeye devam etmektedir. Bitlis Kalesi Adres: Zeydan, Nurullah Eren Cd. No:1, 13000 Bitlis Merkez/Bitlis
Van Gölü – Adilcevaz Sahili
Ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü, bölge insanı olarak deniz olarak adlandırılmaktadır. Gerçekten de sahilleri ve masmavi görüntüsüyle uçsuz bucaksız bir denize benzemektedir.
Nemrut Dağı’nın patlaması sonrasında oluşan kraterlerden oluşan volkanik bir göl olan Van Gölü, tuzlu ve sodalı suyu ile muhteşem manzaralar sunmaktadır. Bitlis’in şehir merkezine 90 km mesafede bulunan Adilcevaz Sahili, yaz aylarında yoğun bir turizm noktası olarak dikkatleri çekmektedir.
Van gölüne en uzun sınıra sahip Adilcevaz ilçesinde yer alan sahilde, serinlemek ve sodalı suyun keyfini çıkarmak isteyenler burayı vazgeçilmez olarak görmektedir. Çeşitli su sporlarına da uygun olan bölge, çevredeki illerden de rağbet edilmektedir. Adilcevaz sahili Adres: Adilcevaz, 13500, Bitlis/Türkiye
Ahlat Sahil Kalesi
Ahlat Sahil Kalesi, Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1558 yılında İran seferi dönüşü yaptırılmıştır. Kanuni, Ahlat’ta atalarını ziyaret ettikten sonra Zal Paşa ve Mimar Sinan’a atalarının ruhunu şad edecek sağlam bir kale yaptırmalarını emretmiştir. Emrettiği şekilde dikdörtgen biçimli inşa edilen kale, 13 kuleden oluşur ve geniş surları barındırır. İçerisinde 350 civarı ev, bir adet büyük bir Han, çeşitli dükkanlar ve camisi bulunur. Geçmişten beri büyük hasar almış olan yapılar kale hariç harap durumdadır ve yer yer kalıntılarına rastlanmaktadır. Sahil de denize uyumla ahenk oluşturmakta olup ziyaretçilerini beklemektedir.
Ahlat Sahil Kalesi Adres: Kale, Kale Cd. No:8, 13400 Yeniköprü/Ahlat/Bitlis
Nemrut Gölü
Nemrut Gölü, ismini M.Ö 2100 senelerinde bu yörede hükümdar olan Nemrut Babil Hükümdarı Nemrut’tan alıyor. Muhteşem bir doğal güzelliği olan Nemrut Gölü ülkemizin volkanik krater gollerindendir. Bitlis’in Tatvan ilçesine 15km mesafede bulunan göl, Nemrut Dağı’nın tepesinde bulunur. Volkanik bir arazi olan bölgede toprak verimli olduğu için çok çeşitli bitkilere rastlanmaktadır. Sıcak ve soğuk olmak üzere iki ayrı gölü bulunan bölge eşsiz manzarasının yanında mağaraları ve müthiş doğasıyla ziyaretçileri kucaklıyor.
Bitlis’e gidip de buraya uğramadan dönenlerin çok şey kaçıracağını söylemek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Nemrut Golü Adres: Nemrut Gölü, Bitlis/Türkiye
Nemrut Dağı
Bitlis’in Tatvan ilçesinde yer alan Nemrut Dağı, 2948 rakımıyla bölgenin en yüksek dağlarındandır. Van Gölü’nün batısında bulunan dağ günümüzde halen aktif yanardağlar arasındadır. En son 1452 yılında bir patlama yapan Nemrut Dağı, Van Gölü’nün oluşumda ciddi etki göstermiştir. Kayak pistleri ve doğa sporları yapmak için birçok alanı bulunan dağ tam bir aktivite bölgesidir. Sık sık doğa yürüyüşleri yapanlara rastlayacağınız yerde fotoğraf çekmek içinde kaçırılmayacak fırsatlar sunar. Bu yüzden fotoğrafçılarında sıkça uğradığı destinasyonlar arasındadır.
Dağcılık açısından da önemli bir yere sahip olan Nemrut Dağı misafirlerine her anlamda birçok olanak sağlamaktadır.Nemrut Dağı Adres: Nemrut Dağı, 13802 Oduncular, Güroymak/Bitlis
İskender Paşa Camii
İskender Paşa Cami, Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunmaktadır. 1584 yılında İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bu müthiş eserin mimarı Mimar Sinan olduğu bilinmektedir. Yavuz Sultan Selim döneminde inşa edilse de Kanuni Sultan Süleyman döneminde genişletilerek büyütülmüştür. Kale görünümündeki cami eski ahlat kalesi üzerine kurulduğu düşünülmektedir. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin bariz görüldüğü cami ziyaretçilerine ve ibadete açıktır.
İskender Paşa Cami Adres: Ahlat/Bitlis
Bitlis Kayak Merkezi
Bitlis’in şehir merkezinde yer alan Bitlis kayak merkezi, Çirtkaya kayak merkezi olarak da adlandırılır. Modern donanımlı kayak merkezi yöre insanı tarafından oldukça rağbet görmektedir. Kar teleferiği ve kademeli parkurları ile dikkat çekmektedir. Kış turizminde bölgenin en can alıcı yeridir denilebilir. Hem konum olarak şehre yakınlığı hem de donanım ve özellikleri ile misafirlerini ağırlıyor. İçerisinde yemek yiyebileceğiniz restoran ve konaklamak için otelde bulunduran Bitlis Kayak Merkezi hizmet vermeye devam etmektedir.
Bitlis Kayak Merkezi Adres: Yükseliş, 1025, Sk. No: 20, 13000 Bitlis Merkez/Bitlis
Bitlis Kaplıcaları
Bitlik Kaplıcaları, Tatvan ilçesinde bulunur. Sadece ülkemizde değil dünyaca ünlü bir marka haline gelmektedir. Volkanik bir alan olan bölge çeşitli hastalıklara da şifa olmaktadır. Özellikle romatizma, kadın hastalıkları ve cilt rahatsızlıkları bulunanların çok fazla rağbet gösterdiği kaplıcalar turizmin önemli noktalarındandır. Her mevsim hem eğlenip hem de şifa bulacağınız Bitlis Kaplıcaları birçok otel ve tesis ile hizmetlere açık haldedir.
Bitlis Kaplıcaları Adres: Kıyıdüzü Köyü, 13200 Tatvan/Bitlis
Bitlis Etnografya Müzesi
Bitlis Etnografya Müzesi, 2005 yılından itibaren şehir merkezinde hizmet vermektedir. Bitlis’in tarihine, kültürüne, gelenek ve göreneklerine ait yöresel eserler sergilenmektedir. Burada halı dokumacılığı, bastonculuk, demir işçiliği, Tiftik işçiliği gibi meslekler temsil edilirken tarihi kalıntılar ve tarihi belgelere de yer verilmektedir. Roma döneminden günümüze kadar bölgede çıkarılan kalıntılar burada sergilenmektedir. 2 katlı müzenin ziyaretçilere açık olarak misafirlerin merakını gidermeye devam etmektedir.
Bitlis Etnografya Müzesi Adres: Taş, Cumhuriyet Cd. No: 90, 13000 Bitlis Merkez/Bitlis
İhlasiye Medresesi
İhlasiye Medresesi, 1216 yılında Selçuklu Devleti tarafından yaptırılmıştır. Bitlis’in en eski tarihi binalarından olan medrese muhakkak ziyaret edilip görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Dönemin en önemli eğitim merkezlerinden olan İhlasiye Medresesi 1589 yılında detaylı bir onarım görmüştür. 800 yıldan fazla ayakta kalan tarihi bina günümüzde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Şehrin Merkezinde bulunan koca çınar adeta bölge insanını selamlayarak zamana meydan okuyor.
İhlasiye Medresesi Adres: Taş, 13000 Bitlis Merkez/Bitlis
Bitlis Gezi Rotası
Tarihi M.Ö. 1400’lü yılllara kadar uzanan çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir bölgedir. Bu medeniyetlerden başlıcaları; Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Türkler’dir.Bitlis, 345 bin kişilik nüfusuyla ve Tatvan, Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Mutki ve merkez ilçesiyle birlikte şirin şehirlerimizdendir.
Bitlis ismini, Makedonya Kralı Büyük İskender’in bölgedeki komutanlarından Bedlis’ten almıştır.Ünlü Türkü’de geçen ‘’Bitlis’te beş minare’’ sözü en çok merak edilen yerlerden olmasına karşın böyle bir beş minareli yapı bulunmamaktadır. Kaynağı ise Dünya savaşı yıllarında Bitlis bölgesi çok hasar almış olup bir baba ve oğlu savaş sonrası Bitlis’e döndüğünde sadece 5 adet minarenin sağlam kaldığını geri kalanlarının ise tahrip olduğunu görmesi üzerine baba oğluna ‘’Bitlis’te beş minare, beri gel oğlum beri gel’’ diyerek isyan ettiğini anlatır.
Batman, Muş, Ağrı, Van ve Siirt illeriyle komşu olan Bitlis’in yüzölçümü 8294 m2’dir. Ekim alanlarının büyük çoğunluğu arpa, buğday ve yulaftan oluşurken azımsanmayacak derece antep fıstığı ve ceviz üretimi vardır.
Şehrin meşhur hediyelik eşyaları, Ahlat bastonu, Harik (yöresel bir ayakkabı) ve toprak ürünleridir. Buraya geldiğiniz de muhakkak tatmanız gereken lezzetler ise Bitlis balı, ceviz ve ceviz reçelidir.