Bilecik Gezi Rehberi ve Rotası

Bilecik’te gezilecek yerleri Bilecik gezi rehberi sayfamızda işleyeceğiz. Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı toprakları Bilecik gezi rehberi ile daha yakından tanıma fırsatı yakalayacaksınız.

bilecik gezilecek yerler

Bilecik’te Gezilecek Yerler

Bilecik’te gezilecek yerler, doğal güzellikler, kültürel değer ve tarihi dokusunu kapsar. Türkiye’nin en küçük illerinden olan Bilecik’i gezmek için 2-3 gün yeterli olacaktır. Marmara Bölgesi’nin modern yapısı ile klasik tarzını aynı anda yaşattığı için gelişmiş ve doğal bir şehrimizdir. Başlıca gezmeniz gereken yerler;
• Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi
• Metristepe Zafer Anıtı
• Şeyh Edebali Türbesi
• Atatürk Köşkü
• Bilecik Müzesi
• Bilecik Saat Kulesi
• Osmanlı Devlet Arması
• Hagios Georgios Rum-Ortodoks Kilisesi
• Harmankaya Kanyonu
• İnhisar Mağarası
• Aşevi
• Mihal Bey Hanı


Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi

Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi Bilecik’in sembollerinden olan bir müzedir. 1188 yılında doğan Ertuğrul Gazi’nin anısına yaptırılan Ertuğrul Gazi Türbesi, 13. Yüzyıl sonlarında inşa edilmiş olup kesin yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. Altıgen yapılı ve geniş kubbe örtüsüyle dikkat çeken türbenin girişinden itibaren sağlı sollu iki tarafında pencereler vardır.

Belediye reisi tarafından sargı evi olarak inşa edilmiş olan yapı ahşap şekli ile dikkatleri çekmektedir. 2001 yılında Müze olarak hizmete başlayan türbede yörük kültürüne özel etnografik eserler ve kalıntılar sergilenmektedir. Geçmişten günümüze ışık tutan müze misafirlerini ağırlamaya devam etmektedir.
Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi


Metristepe Zafer Anıtı

Metristepe zafer anıtı Bozüyük ilçesinde bulunan görkemli bir anıttır. 24 metre yüksekliğinde yapılan anıt betonarme şeklinde yapılmış olup üzerinde rölyefler, savaşa katılan birlikler ve komutanlarıyla ilgili simgeler yer alır. Anıtın çevresinde dört adet rölyef ile anıtın ön tarafına iki çeşit heykel yapılmış ve etrafında siperler oluşturulmuştur.

İnönü savaşlarının kazanıldığı Metris Tepe, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘’ Siz orada sadece düşmanı değil, Makus kaderimizi de yendiniz.’’ Sözüne vesile olan yerdir. Anıttın etrafı şehitlerimizle çevrili olduğundan Şehitlerimizin ruhunu şad etmek amacıyla yapılan anıt Türk’ün yenilmezliğinin simgesi olan baş yapıtlardandır. 


Şeyh Edebali Türbesi

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey’in hocası Şeyh Edebali’nin naaşı Şeyh Edebali Türbesinde bulunmaktadır. Türbenin bir salon ve iki odası ile şirin bir yapısı vardır. Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu olarak kabul edilen Edebali döneminin ilim insanlarındandır. Türbe Orhan Gazi tarafından yaptırılmıştır.

Şeyh Edebali Karaman’da ilk tahsili almış olup sonrasında Şam’a giderek eğitimini tamamladıktan sonra irşada başlamıştır. Şeyh Edebali aynı zamanda Ahi teşkilatının da reisi olarak ahilerinde saygınlığı kazanmış birisiydi. Bu sebeple dönemin yetkin alimlerinden görülür. Osmanlı’nın ilk kadısı ve müftüsüdür.


Atatürk Köşkü

Atatürk Köşkü, yapımı 1900’lere dayanan Bozüyük ilçesine 22km mesafede bulunan Gülalan mevkiinde bir yapıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1930’da Bilecik’e geldiğinde burada ağırlanmıştır. Bu sebeple adını buradan almaktadır. Son zamanlarda restore edilerek yenilenen köşk her yıl birçok sayıda ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Ziyaretçiler bu iki katlı binayı detaylı olarak inceleme fırsatı bularak köşkün içerisinde foroğraf çektirebilmektedir.


Bilecik Müzesi

1794 yılında jandarma binası olarak inşa edilmiştir. İki katlı olan bina 1921 de çıkan yangında yanmıştır. Adliye binası olarak yenilenen binada daha sonra alt kat hapishane olarak kullanılmış olup 1996 yılında cezaevine taşınmasıyla müzeye dönüştürülmüştür. 2005 yılında geniş bir restorasyona gidip genel anlamda düzenleme yapılarak bugünkü halini almış.

Müze’nin içerisinde Bilecik ve çevresinde bulunan etnografik ve arkeolojik eserler sergilenmektedir.
Bilecik Müzesi Adres: İstiklal Mahallesi, 11200 Bilecik Merkez/Bilecik


Bilecik Saat Kulesi

Bilecik Saat Kulesi, 1907 yılında Ertuğrul Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından bu saat kulesi yaptırılmıştır. Osmanlı’nın 16.yy. dan beri saat kulesi sanatını uygulamak istemesi göze çarpmakla birlikte II.Abdülhamit’in tüm illerde yapılmasını emrettikten sonra yaygınlaşmıştır. 1987 yılında restore edilen saat kulesi 15 metre yüksekliğe sahiptir.

Saat Kulesi, yukarıdan aşağıya doğru genişleyen dikdörtgen prizmalardan oluşmaktadır. Bir kısmı kesme taştan oluşurken cephesi moloz taştandır. En üst kısmı ahşap desenlidir. En alt kısmında bir pencere bulunmaktadır. İkinci katta balkonu vardır. Balkon üzerinde dört taraflı birer saat yer almaktadır.

Eskişehir üzerinden Bilecik’e gelirken ilk göze çarpan şey olan saat kulesi çok ziyaret edilen yerlerdendir. 
Bilecik Saat Kulesi Adres: (Belediye Binası arkası)


Osmanlı Devlet Arması

Osmanlı Devlet Arması anlamı silahlar devlet gücünü, kitap hukuku, güneş halifeliği, ay padişahlığı, çiçekler sevgi ve saygıyı, terazi adaleti, terazide bulunan kitaplar da adaletin kaynağı olan Osmanlı kanunnamelerini ve Kur’an-ı Kerim’i, temsil ederken en üstteki yuvarlak içindeki tuğra devrin padişahının tuğrasıdır.

Osmanlı nişanının son hali, 17 Nisan 1882’de Sultan II. Abdülhamit tarafından uygulanmıştır. Şehrin merkezinde Osmanlı tarihinin yaşadığının nişanesi olarak yapılmıştır.
Osmanlı Devlet Arması Adres: Ertuğrulgazi Mahallesi/Bilecik


Hagios Georgios Rum Ortodoks Kilisesi

Aya Yorgi adı da verilen Hagios Georgios Rum Ortodoks kilisesi Bilecik’in Osmaneli ilçesinde bulunmaktadır. Yapımına dair kesin bir bulguya rastlanmamakla birlikte Macar bir mühendis tarafından 1876-1878 yıllarında inşa edildiği söylenmektedir. Üç nefli, haç planlı kubbeli bazilika tarzında batı sanatına uygun bir yapıdır.

Ortadaki büyük kubbesi yıkılmış olup genel anlamda büyük hasar görmüştür. İki adet Çanı bulunan bina önemli tarihi değer taşır. Ziyaretçilerin özellikle uğradığı Kilise tüm ihtişamıyla görenlerin gözlerini kamaştırmaktadır. Hasar görmesine rağmen, halen ilgi çekmekte olup esrarengiz havasıyla Hristiyan dünyasına ışık tutmaktadır. Günümüzde restorasyon çalışmaları devam etmektedir.


Harmankaya Kanyonu

Harmankaya Kanyonu, 2013’de ülkemizin 174. Tabiat Parkı olarak kayıtlara geçmiştir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan kanyon 4km uzunluğundadır. İçerisinde 20 metrelik ve 25 metrelik iki şelale ve çok sayıda mağara bulundurarak görenleri hayran bırakmaktadır.

Günümüzde doğa yürüyüşleri, rüzgâr sörfü, doğa sporları, dağcılık, rafting, mağaracılık, yamaç paraşütü, kampçılık gibi aktiviteler yapılmaktadır. Bu aktiviteleri yapmak isteyenlerin sıkça uğradığı yerler arasında olan Harmankaya Kanyonu özellikle bahar aylarında benzersiz güzellikler sunmaktadır. 
Harmankaya Kanyonu Adres: 11780 Karahasanlar/Yenipazar/Bileci


İnhisar Mağarası

İnhisar mağarası, İnkaya Tepesi’nin kuzey yamacında bulunan mağaranın 2001 yılında haritası çıkarılmıştır. Binlerce yıl öncesine dayanan tarihi ile görenleri büyüleyen mağara kısmen tahribata uğramıştır. Doğayı keşfetmek isteyen gezginlerin gizemli bulduğu mağaranın 170 metre uzunluğu ve 40 metre yüksekliğiyle geniş bir alana sahiptir. Burada çok sayıda yarasa kolonisine rastlanmaktadır.

İnhisar Mağarasında günümüzde halen kazı çalışmaları devam etmektedir. Mağaranın tüm sırları henüz açığa çıkmadığı için esrarengiz havasını korumaktadır. Görenlere merak uyandıran mağara turizminde etkin yerlerinden olarak kayıtlara geçmektedir.
İnhisar Mağarası Adres: Zafer, 11640 İnhisar/Bilecik


Aşevi

Bilecik merkezde bulunan bu yapı yapımı 18.yy. sonlarına denk gelmektedir. Bir süre aşevi olarak kullanılmış olup askerlik şubesi ve lojman gibi çeşitli hizmetlerde de kullanılmıştır. 2002 yılında Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından restore edilerek hizmet binası olarak kullanılmaktadır. Yapı Osmanlı Mimari özelliklerini taşımaktadır. Ancak Zemin Kattaki pencere ve kapı orijinal değildir.

Birçok kez görev anlamında değişiklik gösteren yapı Osmanlı döneminden kalan miraslarımızdandır. Klasik Osmanlı mimarisiyle dikkat çekmekte olup restore edildikten sonra bir nebze modern bir havaya da bürünmüştür. Tarihi bina görenlere mistik bir hava yaşatmaktadır.
Aşevi Adres: İstiklal Mah. Santral Sok. No:2 Merkez/Bilecik


Mihal Bey Hanı

Mihal Bey Hanı, 1318 yılında Mihal Bey tarafından yaptırılmıştır. Taşhan olarak da adlandırılan yapı, Klasik Osmanlı mimarisinin yanında Selçuklu mimarisinden de örnekler taşır. Dikdörtgen şeklinde iri taşlarla yapılmış hanın üzerin Tuğla ile kaplıdır. 1969 yılında yenileme çalışmaları ile bir kısmı restore edilmiştir.

2008 yılında da tekrar restore çalışmaları yapılmıştır. Bu sebeple sadece kubbeli iç yapımı orijinalliğini korumaktadır.


Bilecik Merkez Hakkında Bilgi

Şehrin güneybatısını M.Ö.3000 yıllarına dayanan tarihi ile agrilion bölgesi oluşturmaktadır. 224 bin nüfusu ile şirin illerimiz arasında olan Bilecik Marmara Bölgesi’nin incilerindendir. Bölgede Mısırlılar, Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok medeniyetler barınmıştır.
Bilecik ilinin ilçeleri, Bilecik (il merkezi), Bozüyük, Gölpazarı, İnhisar, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt, Yenipazar’dır.

Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel yapısıyla muhteşem bir bütün oluşturan Bilecik’te meşhur olan birçok şey vardır. Bilecik’e gittiğinizde hediyelik eşya olarak, ahşap oymacılığı, Kınık çömlekçiliği, kıymetli taş süslemeciliği yapılan yerlere uğrayarak en azından inceleme fırsatını kaçırmayın. Ayrıca ayva lokumu, boza, helva ve nar lokumu Bilecik’in tadılması gereken meşhur lezzetlerindendir.

Ayrıca gezileriniz için Bilecik şoförlü otobüs kiralama ve Bilecik şoförlü minibüs kiralama sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.

Yılın her mevsimi ilgi çekecek güzellikler barından bölgenin mutfağı da zengindir. Başlıca; Dağ Eriği Ekşili, Kesme Çorbası, Bıldırcın Kebabı, Nohutlu Mantı, Büzme, Ovmaç Çorbası, Parmak Köftesi, Yunus Erikli Ekşili Biber Dolması, Gök Fasille gibi yöreye özgü tatlar da tadılmalıdır. Bilecik’te piknik yapılacak yerler arayanlara tavsiye edeceğimiz güzel mesire alanları vardır. Bazılarının içerilerinde tuvalet, su ve ufak ihtiyaçlarınızı da giderebileceğiniz büfeler de
vardır. Başlıca sıralayacak olursak;
• Türbin Mesire alanı
• Dodurga Barajı
• Küçük Elmalı Gölet Çevresi
• Bozcaarmut Gölet Çevresi
• Kınık Şelalesi