
Batman’ın güzelliklerini Batman gezi rehberi sayfamızda bulabilirsiniz. Batman Raman’da petrol çıkması ve tren yolunun bulunması bölgeye göçü sağlayıp Batman’ı güçlendirmiştir. Günümüzde 620 bin kişiye ulaşan nüfusu ile bölgenin büyük ve gelişmiş illerindendir. Batman Çayı ve Dicle Nehri bölgenin önemli su kaynaklarıdır.
Batman’dan araçlarımızı kiralamak için
Sayfalarımızı inceleyebilirsiniz.
Batman’da Gezilecek Yerler
Batman piknik yerleri, doğal güzellikleri tarihi dokusu görenleri etkileyecek güzellikler barındırır. Ayrıca Gezilecek yerleri başlıca sıralayacak olursak;
- Hasankeyf,
- Batman Müzesi ve Müzepark,
- Hallan Çemi Höğüyü,
- Kozluk (Hezo) Kalesi,
- Zeynel Bey Kümbeti,
- Malabadi Tabiat Parkı,
- Kırkat Göleti Mesire Alanı,
- Yaşar Kemal Kent Ormanı,
- İbrahim Bey Cami,
- Mor Kiryakus Manastırı‘dır
Hasankeyf

Hasankeyf ilçesi Batman’ın en eski yapılarının bulunduğu yerdir. Tarihi 10.000 yıl öncesine dayanan bölgenin, Sümerler, Akadlar, Artuklular, Persler, Romalılar,Bizanslılar,Selçuklu ve Osmanlılar başta olmak üzere bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kayahisarı demek olan Hasankeyf içerisinde bir de Hasankeyf Kalesini barındırır. Dicle nehri yakınında olan kale M.S 363 yılında Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir. Kale Artukoğulları tarafından onarılarak başkent olarak kullanılmıştır. Divle nehrinden su getirmek işçin biri gizli iki yol bulunmaktadır. 200 merdivenli bu yerler günümüzde sağlamlığını korumaktadır. Hasankeyf jeopolitik önemi ile de mağaralar e korunaklar bakımından çeşitlilik sağlamaktadır. Antik çağlardan günümüze kadar aktif kullanım sağlayan bölge ticaret yollarının da üzerinde olmasıyla değerini katlamıştır. Günümüzde restorasyon çalışmaları ve ılısu barajının aktif hale gelmesiyle bir kısım tarihi eserlerin yerleri değiştirilerek koruma altına alınmıştır. Bölgenin en çok ziyaret edilen yerlerinin başında gelir.
Hasankeyf Adres: Hasankeyf, 72350, Batman/Türkiye
Batman Müzesi ve Müzepark

Batman Merkez de bulunan Batman Müzesi, 3 bölümden oluşmaktadır. Bunlar Paleolitik-Neolitik, Ilısu ve Hasankeyf Salonu’dur.500 eser barındıran müze aynı zamanda Siirt-Batman ve ılısu altında kalacak yerlerin kazı çalışmalarını yürütmektedir. Müzede kazıların incelendiği bir projeksiyon odası ve birde kitaplık bulunmaktadır. Bu kütüphanede arkeoloji, kültür, sanat tarihi gibi konuları içeren kitaplardan oluşan zengin bir içerik sunar. Aynı zamanda ülkemizde ki ilk Müzepark olma özelliğini de taşımaktadır. Müzeparkta genç nesile tarih bilincini oluşturmak maksadıyla uygulamalı kazı alanları da içermektedir. Uzman arkeologlar tarafından burada eğitim verilmekte olup herkesin odağı olmuş durumdadır.
Hallan Çemi Höğüyü

Batman Kozluk ilçesi Kaletepe köyünde bulunan Hallan Çemi Höğüyü 10 bin yıllık tarihi ile dikkatleri çekmektedir. İnsanların ilk defa köy yaşamına geçmesine dayandırılan geçmişi güneydoğu bölgesindeki en eski yerleşim yeri olma özelliğini taşıaktadır.Yapılan kazı çalışmalarında yuvarlak şekilde evler ve fırına rastlanmıştır. Burada insanların ilk defa tarım ile uğraştığı tohum ekmeye çalıştığı kanıtlanmıştır. Bulunan kemiklerden koyun, domuz, keçi, geyik gibi hayvanların evcilleştirildiği ve avlandığı anlaşılmaktadır. Yaklaşık 1.5 dönümlük arazi içinde bulunan alan ziyaretçileri etkileyen tarihi kalıntılar arasında yerini almaktadır.
Hallan Çemi Höğüyü Adres: Kaletepe Köyü/ Kozluk-Batman
Kozluk (Hezo) Kalesi

Kozluk (Hezo) kalesi Kozluk ilçe sınırlarında kuzey bölümünde bulunmaktadır. Hasankeyf-Silvan-Siirt bölgesi arasında Erzen denilen bölgenin mühim kalelerindendir. M.S.416 yılında Persler tarafından dini bir yapıt olarak inşa edilmiştir. Ancak M.S.639 yılında Müslüman tarafından ele geçirildikten sonra tadilat görerek Kale olarak kullanılmıştır. Günümüzde harap durumda olan Hezo kalesinin aslında iç kaleden oluştuğunu söylemek yanlış olmaz. Kalenin burçlarının yanında batıya uzanan surları ile ana kayanın oyulmasından bir de sarnıcı vardır. Bölgenin ziyaret edilen önemli yerlerindendir.
Kozluk (Hezo) Kalesi Adres: Kale, 72400 Kozluk/Batman
Zeynel Bey Kümbeti

Hasankeyf ilçesinde bulunan Zeynel Bey Kümbeti Akkoyunlu hükümdarı Bahadır Hasan Bey’in, 11 Ağustos 1473’te Otlukbeli Savaşı’nda şehit olan oğlu Zeynel Bey için yaptırıldığı bilinmektedir. Anadolu’da ki ilk anıt mezar olma özelliğini taşıyan yapı sekizgen şeklinde tasarlanmıştır. Tavanı ise kubbe şeklinde yükselmektedir. Gövde kısmında ‘’Allah, Muhammed ve Ali’’ isimleri çinilerle yazılmıştır. Yapının mimarı Abdurrahman oğlu Pir Hasan türünün tek örneğini yapmıştır. Günümüzde bu nadir yapı önemli turizm kaynaklarındandır.
Zeynel Bey Kümbeti Adres: Kesmeköprü/Batman Merkez/Batman
Malabadi Tabiat Parkı

96 hektar üzerinde kurulu olan Malabadi Tabiat Parkı taşıdığı tabii kaynak değerleri ve rekreasyon potansiyeli sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nca Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Bölgenin tamamı devlet ormanlığı statüsündedir. Piknik ve doğa yürüyüşü için elverişli bölge yaz aylarında oldukça rağbet edilmektedir.
Malabadi Tabiat Parkı Adres: Diyarbakır-Batman karayolu üzeri
Kırkat Göleti Mesire Alanı

Batman’ın Gercüş ilçesine 5 km uzaklıkta bulunan Kırkat Göleti mesire alanı 13 dönümlük geniş bir alan içerisinde konumlanmaktadır. Doğa severlere piknik, doğa yürüyüşü ve kamp gibi imkanlar sunan mesire alanı bölgenin en güzel piknik alanlarındandır. İçerisinde barbeküler, iskele, giriş kapıları, piknik masaları, kamelyalar, banklar, kıyı ve yürüyüş yolları, çocuk oyun parkı, fitnes alanı gibi birçok hizmeti barındırır.
Kırkat Göleti Mesire Alanı Adres: Kırkat köyü-Gercüş/Batman
Yaşar Kemal Kent Ormanı

Batman Merkez’de bulunan Yaşar Kemal Kent Ormanı etrafında anaokulları, ilkokul, ortaokul, lise ve hastane gibi yerlerin soluklanma yeri olarak biliniyor. İçerisinde 100 bin m2 çim alanı ve yeşilliği ile Merkez bölgedeki yeşil eksikliğini gidermektedir.
Yaşar Kemal Kent Ormanı Adres: Çamlıtepe, 72070 Batman Merkez/Batman
İbrahim Bey Cami

İbrahim Bey Cami Batman’ın Kozluk ilçesinde bulunmaktadır. Garzan Aşiretinden Murtaza bey oğlu İbrahim bey tarafından 1705 yılında yapıldığı kapısının üzerindeki kitabe de yazılıdır. En dikkat çekici sanatsal özelliği Çift yollu minaresidir. Merdivenlerinden biri 99 basamak diğeri 100 basamak olarak yapılmıştır. Bu zarif yapının günümüzde restore çalışmaları yapılmaktadır.
İbrahim Bey Cami Adres: Kozluk/BATMAN
Mor Kiryakus Manastırı

Mor Kiryakus Manastırı Dicle Nehrinden suriye sınırına kadar olan Turabidin denilen bölgenin en önemli kilisesidir. Bu bölgede 80’e yakın kilise ve manastır vardır. 2.5 dönümlük arazi üzerine inşa edilen 3 katlı bir bina olan manastır dış taraftan Dikdörtgen şeklinde olsada iç taraftan 2 adet kare şeklindedir. Yapımı Milattan Sonra 457 yılında olduğu tahmin edilmektedir. Batman Beşiri ilçesindeki bu manastırın kapısında 2 adet Süryanice yazılmış kitabe bulunmaktadır. Ancak kitabelerde kilisinen yapı tarihi ile ilgili bilgi verilmemektedir. Büyük bölümü harabe olan yapının günümüzde restore çalışmaları başlamıştır.
Mor Kiryakus Manastırı Adres: Ayrancı Köyü, Beşiri/ Batman
Batman’da Ne Yenir?
Batman yemek kültürü olarak Güney Doğu Anadolu Bölgesinin tamamını kapsak şekilde zengindir. Kebapları, sulu yemekleri ve tatlıları ile misafirlerine doyum yaşatır. Başlıca tavsiye edilen lezzetleri yazacak olursak;
- Yayla Çorbası
- Kaburga Dolması
- Şam Böreği
- Perde Pilavı
- Yoğurtlu Leben
- Mumbar Dolması
- Batman Usülü Kütülk
- Tırşık
- Bayram Tatlısı
- Havdel
Batman Gezi Rotası
Yaz aylarında sıcak kış ayları soğuk olan Batman hayvancılık yapılan önemli yerlerdendir. İlçeleri; Merkez, Beşiri, Gercüş, HasanKeyf, Gercüş, Kozluk, Sason olmak üzere ayrılır. Hediyelik eşya almak isteyenlere başlıca tavsiye edeceğimiz; Ahşap el sanatları malzemeleri, El yapımı bebekler, Tiftik ürünü seccade ve battaniyelerdir.
Batman gezilecek yerler bakımından çok zengin bir ilimiz olmamakla birlikte şehrin modern yapısıyla ve renkli yaşamıyla yaşanılması güzel bir şehirdir. Batman nasıl bir yer? Sorusuna modern yapısının yanında tarihide birlikte yaşatarak seçenekleri bol olan kültürel değerlerin öne çıktığı bir şehir cevabı verilebilir.
Meşhur gıdaları ise, Sason balı, Sason cevizi ve Karpuz çekirdeğini örnek verebiliriz. Batman tarihi ile de dikkat çekmektedir. Şehrin kurulu olduğu yerin geçmişi Sümerlere kadar uzanabilmektedir. Bataklık bir alanda kurulu olan bölge tarihte kim zaman insanları yer altında yaşamaya zorlamıştır. Batman isminin ise bu bataklıktan ve batmak kelimesinde aldığı bilinmektedir.