Bartın Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Bartın Gezi Rehberi

Batı Karadeniz’in incisi Bartın’ın muhteşem turizm noktalarını Bartın gezi rehberi sayfamızda bulabilirsiniz. Türkiye’nin en şirin şehirlerinden olan Bartın 199 binlik nüfusu ile renkli bir ilimizdir. Karadeniz Bölgesi’nin en çok turist çeken yerlerinden olup çok sayıda turistik yer içermektedir.

Şehrin ortasından geçen Bartın Çayı Türkiye’nin tek deniz trafiğine uygun deresidir. Şehirde adını bu çaydan almıştır. Bartın Merkez ile birlikte, Amasra, Kuruçaşile ve Ulus ilçelerinden oluşan mütevazi bir yapısı vardır. Bartın’da tavsiye edilen hediyelik eşyalar, taş sac, tel kırma ve ahşap baskı yazmaları en önemli olanlarıdır. Amasra’nın Çekiciler çarşısında bu hediyelik eşyaların çok çeşidine rastlanmaktadır. Bartın’da gece hayatı eğlence merkezleri ve Kafelerden oluşur. Sabaha kadar süren eğlenceler ile sevdiklerinizle zaman geçirebilirsiniz.


Bartın’da Gezilecek Yerler

Bartın’da Gezilecek Yerler Bartın gezilecek yerler bakımından turistlik zenginlikler ilidir. Masmavi Karadeniz’e yemyeşil ormanlar eşlik ederken şehrin tarihi dokusu da Bartın’ın tenini okşamaktadır. Deniz, kum, güneş ve doğa bütün güzellikleriyle şehri donatmaktadır. Bartın’ın doğal güzellikleri şehrin modern yapısı ile uyum içerisinde olduğundan şehir de dinlendirici bir hava vardır. Sıcak Karadeniz insanı ile bu güzellik birleşince şehirde yaşayanlar buradan ayrılmak istemezler.

Bartın’da grup halinde gezebilmek için toplu taşıma aracı kiralayabilirsiniz. Bu hizmeti Buskirala Türkiye ekibi 24 saat verir.

 Gezmeye doyamayacağınız yerlerden başlıcaları;

  • Balamba Tabiat Parkı
  • Ulukaya Şelalesi
  • Kapısuyu Koyu
  • Güzelcehisar Koyu
  • İnkumu Plajı
  • Göldere Şelalesi
  • Bartın Irmağı
  • Ulu Yayla
  • Amasra

Balamba Tabiat Parkı

Balamba Tabiat Parkı Bartın’ın önemli mesire alanlarındandır. 13bin hektarlık alanda yer alan Tabiat Parkı zengin flora ve faunası ile dikkatleri çekmektedir. Kamp yapma, piknik, trekking gibi faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır. Bölge insanın severek sürekli gittiği alan eğlenmek ve sağlık için birebirdir.

Balamba Tabiat Parkı Adres: Çaydüzü, 56. Sk. No:11, 74200 Bartın Merkez/Bartın


Ulukaya Şelalesi

Bartın’ın Ulus ilçesinde yer alan Ulukaya Şelalesi yaklaşık 18 metre yükseklikten akan suyu ile ziyaretçilerine huzur vermektedir. Küre Dağları Milli Parkının başladığı noktayı oluşturarak bölgeye değer katmaktadır. Yaz mevsiminde suyun debisi biraz azalsa da turistlerin uğrak yeridir. Büyük bir kanyonun arasında ıskalanmış güzellikleri içerisinde barındırır. 

Ulukaya Şelalesi Adres: Ulukaya/Ulus/Bartın


Kapısuyu Koyu

Bartın’ın en önemli plajlarından olan Kapısuyu Koyu Kuruçaşile ilçesinde bulunmaktadır. Yaklaşık 1 km uzanan kumsalı ve sığ suları ile yüzmek isteyenlerin odak noktası halindedir. İnce kumu dalgalı denizi ve kıyı şeridindeki ormanlık alanı ile bir turizm cennetidir. Özellikle yaz aylarında bölgenin en uğrak noktalarındandır. 

Kapısuyu Koyu Adres: Kapısuyu/Kurucaşile/Bartın


Güzelcehisar Koyu

Bartın’ın en eski plajı olan Güzelcehisar Koyu tertemiz denizi ve kumu ile dikkatleri çekmektedir. Sahil şeridindeki kumsal ile devasa kayalıklar kucaklaşmakta olup bu kayalıkların 80 milyon yıllık tarihi de görenleri şaşırtmaktadır. Bu kayalıklar Lav sütünü olmakla birlikte Türkiye’de sadece burada bulunmaktadır. Güzelcehisar’da sınır sayıda pansiyon olduğundan dolayı burada konaklamak isteyenler erken rezervasyon yaptırmaları gerekiyor. 

Güzelcehisar Koyu Adres: Güzelcehisar/Bartın Merkez/Bartın


Göldere Şelalesi

Göldere Şelalesi, Bartın’ın Kuruçaşile ilçesine 22 km uzaklıkta bulunmaktadır. Bir doğa harikası olan şelale oluşturduğu güzellikle konuklarına huzur vermektedir. Işıl ışıl görünümüyle kamp ve piknik yapmak isteyenlerin en sık uğrak yerlerindendir. Suyun döküldüğü yere girmek isteyenleri buz gibi soğuk suyu ile serinletmekte olup zemini kaygan olduğundan dikkat gerektirmektedir. 

Göldere Şelalesi Adres: Paşalılar/Kurucaşile/Bartın


Bartın Irmağı

Bartın Irmağı Bartın Merkez’in en güzel süslerinden birisidir. Şehrin ortasından adeta bilerek geçiyor gibi bölgeye renk katmaktadır. Milattan Öncesine dayanan geçmişi ile tarihi değere sahip olan ırmak, Kocaçay ve Kocanazçay’ının birleşmesinden oluşmuştur. Deniz trafiğine açık tek nehir olma özelliği taşıyan Bartın Irmağı Karadeniz’den şehir merkezine kadar gemi ile seyahate olanak sağlamaktadır.

Bartın Irmağı Adres: Bartın Irmağı/Bartın Merkez


Ulu Yayla

Ulu Yayla, Bartın’ın Ulus ilçesine 27 km mesafede, 1400 metre rakımlı 86bin hektar doğal ve bakir güzellikleri ile en çok ziyaretçi alan yayla konumundadır. Karadeniz ikliminin ve habitatının bariz görüldüğü yayla adeta oksijen deposudur. Bu özellikleri ile 2000 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Doğa turizminde Bartın’ın göz bebeği olma niteliğini taşır.

Ulu Yayla Adres: Güneyören/, 74600 Ulus/Bartın


Amasra’da Gezilecek Yerler

Amasra Bartın’ın kalbidir dersek yanlış olmaz. Amasra’da gezilecek yerler de yukarıda sıraladığımız Bartın’dan az değildir. Bu şirin ilçenin en güzel yerleri;

  1. Küçük Kilise
  2. Ağlayan Ağaç
  3. Bakacak Tepesi
  4. Amasra kalesi
  5. Bartın bedesteni
  6. Fatih Cami
  7. Kuş Kayası Yol Anıtı
  8. Delikli Şile
  9. Ahatlar Tabiat Parkı
  10. Amasra Müzesi
  11. Amasra Plajı
  12. Gürcüoluk Mağarası

Küçük Kilise

Küçük Kilise 9.yüzyılda taş ve tuğla örgülü olarak inşa edilmiştir. Hz.İsa’nın göğe yükselişinin resmedildiği kilise 15.yüzyılda mescide dönüştürülmüştür. Uzun süre mescit olarak kullanılan bina 2002 yılında Amasra Müzesi’nin restore çalışmalarıyla Kültür ve Sanat evine çevrilmiştir.

Küçük Kilise Adres: Amasra Kaleiçi/Bartın


Ağlayan Ağaç

Ağlayan Ağaç deniz ve havadan topladığı nemi bahar aylarında geri vererek su damlacıkları dönmektedir. Bu görüntü adeta ağacın ağladığı izlemini verdiği için Ağlayan Ağaç denmiştir. Ağacın yaşı 350’yi aşkın olduğundan tarihi değeri de vardır. Bölgede ağaçtan ismini alan bir kafe olmakla birlikte tavşan adasına muazzam bir manzarası vardır. Giden konuklar kahvelerini yudumlarken eşsiz manzaranın da tadını çıkarıyor.

Ağlayan Ağaç Adres: Boztepe, 71, Nöbethane Sk., 74300 Amasra/Bartın


Amasra Kalesi

Romalılar tarafından inşa edilen Amasra kalesi çeşitli dönemlerde onarım görmüştür. Ortadan köprüyle bağlanmış şekilde iki adacık görünümdeki bu kale 65 metre uzunluğundadır. Köprünün sağ kısmında Zomagir Kalesi ve solunda Zindan Kalesi bulunur. Bu iki kale Amasra kalesini oluşturmaktadır.2013 yılında UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer almıştır. Surlarında 8 adet burç bulunan bu dev yapı yılın her dönemi ilgi çekmektedir. 

Amasra Kalesi Adres: Kaleiçi, Kemere Sk. No:4, 74300 Amasra/Bartın


Delikli Şile

Delikli Şile Amasra’nın 15 km doğusunda bulunur. Paflagonya denilen ‘’Demir atlar ülkesi’’ anlamı taşıyan bu yer batısında filyos nehri ve kızılırmağı ayırırken Karadeniz’e kapısını açmaktadır. Bazı tarihçilere göre Osmanlı Döneminde de Paflagonya da öncü atlı birlikler yetişmekteymiş. Antik çağlardan günümüze kadar önemini sürdüren bölge denizin ortasında bir boşluk görüntüsü vermektedir. Karadeniz’in suları ile Kızılırmak nehrini birleştiren görüntüsü ziyaretçileri mest etmeye devam etmektedir.

Delikli Şile Adres: Akkonak/Amasra/Bartı


Amasra Müzesi

Amasra Müzesi1982 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Bölgeden çıkarılan arkeolojik ve etnografik eserler bu müzede sergilenmektedir. Amasra müzesi binası da tarihi bir bina özelliği taşımaktadır. 1884 yılında denizcilik okulu olarak kurulan bina tam olarak tamamlanamadığından hizmete açılamamıştır. Daha sonra 1972 yılında Kültür Bakanlığınca alınarak müze haline getirilmiştir. 4 ana bölümden oluşan müze ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Amasra Müzesi Adres: Kum, Çamlık Sok. No:4, 74300 Amasra/Bartın


Gürcüoluk Mağarası

Makaracı Köyü sınırları içerisindeki Gürcüoluk Mağarası, karstik mağara özelliğini taşımaktadır. Uzunluğu 169 metreye uzanan mağaranın damlataş sütunları dikkat çekmektedir. 1 ana salon ve 20 odacık bulunmaktadır. Mağaranın sarkıt, dikit, sütün ve kolonları kendi has çeşidiyle ilgi odağı haline gelmiştir. Dış ortama göre yaz aylarında serin, kış aylarında sıcaktır. Ortalama 10-15 derece arasında ısısını korur. Doğu girişinde yarasalar olduğundan dikkat edilmesi gerekir. Batı girişi Mağaranın 2-3 metre yüksekliğindedir. İki giriş arasında 14 metre rakım farkı olduğu için hava sirkülasyonu sağlanmaktadır. Konuklarını her mevsim kapılarını açan Gürcüoluk Mağarası bölgenin önemli Turizm kaynağıdır.

Gürcüoluk Mağarası Adres: Makaracı/Amasra/Bartın


Bartın da ne yenir?

Bartın, Karadeniz Bölgesinin özelliklerini bariz gösterdiği yemek kültürü ile ön plana çıkmaktadır. En önemli özelliklerinden biriside az malzeme ile eşsiz lezzetler çıkarabilme yetisidir.Yöresel yemekler ve bölgedeki restoranlar da yemeniz gereken başlıca yemekleri sizler için sıraladık.
• Pirinçli Mantı
• Tavuklu Börek
• Pumpum Çorbası
• İncir Dolması
• Yumurtalı İsbut
• Kırk katlı börek
• Bartın usülü Tirit
• Tatlı börek
• Kaşık Helvası
• Etli Ayva
• Amasra salatası
• Şap Köfte
• Beyaz baklava
• Zırva
• Halışka