Amasya Gezilecek Yerler ve Rotalar

Karadeniz’in en eski yerleşimlerinden olan Amasya gezilecek yerler bakımından bize birçok seçeneği sunar. Amasya’nın doğal güzellikleri ve eşsiz tarihi ile gezmek isteyenleri şaşkına çeviriyor.

Size özel hazırlanan Amasya gezi rehberi ile daha bilinçli gezin.

Gezilecek doğal ve tarihi yerleri Amasya için listeledik.

Amasya gezi rehberi

Amasya’nın Gezilecek Doğal Yerleri

Amasya gezilecek doğal yerler listemizde sizin için onlarca muhteşem destinasyonu işledik.


1. Borabay Gölü

Amasya Borabay Gölü

Doğa ile eşsiz bir buluşma imkânı sağlayan bu göl Amasya’nın Taşova ilçesine yakın bir konumda bulunur. Doğal set gölüdür. Birçok tür ağaçlarla birlikte yeşil göl muhteşem bir manzaraya dönüşüyor. Bu gölün etrafında yürüyüş yerleri bulunur.
Borabay gölünde keyifli bir yürüyüş yapabilir doğa ile iç içe olabilirsiniz. Kamp yapmak için de yerleri bulunur. Amasya’nın doğal güzelliğidir.
Hafta sonu sevdiklerinizle beraber çadır kurup bu manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Gölü gezmek için deniz bisikleti bulunur. Halk arasında yunus olarak bilinen bu araçla beraber gölün üstünde harika bir deneyim kazanın. Bu gölün etrafında bungalov evleri de bulunur.
Hafta sonu kısa bir tatil yapıp kafanızı dinleyin. Piknik yapmak için gölün etrafında kamelyalar da vardır. Burada ailenizle gelip mangalın tadını çıkarın.
Ağaçlara hamak kurup doğayı dinleyebilirsiniz. Bu gölün kenarında restoranlar bulunur.
Mangalınız yoksa eğer burada mangalı pişirip size servis yapılır. Hafta sonu piknik sepetinizi alıp kuş sesleri eşliğinde kahvaltı da yapabilirsiniz. Burası cennetten bir yer adeta.


Giriş Ücretleri:

  • Tam 25₺
  • Öğrenci 15₺
  • Otomobil 75₺
  • Minibüs 225₺
  • Otobüs 750₺


Amasya terziköy kaplıcaları

2. Terziköy Kaplıcaları

Amasya’nın şifalı suları arasında yer alan Terziköy kaplıcaları size eşsiz bir deneyim sunuyor. Bu kaplıcalar Amasya merkezinden sadece 37km uzaklıkta bulunur. Amasya’yı ziyaret ettiğinizde burayı listenize eklemeyi unutmayın. Açık havuz dışında kapalı havuz yerleri bulunuyor.
Kapalı kaplıcalar ile sevdiklerinizle sıcacık bir tatil yapabilirsiniz. Bungalov evleri ve termal otelleri bulunan bu kaplıcalarda geceyi burada geçirebilirsiniz. Bu kaplıcaların etrafında birçok ağaç ve dağ yürüyüşü parkurları da vardır. Buraya geldiğinizde yürüyüş yapabilirsiniz.
Doğa ile iç içe olma fırsatını yakalayabilirsiniz. Cilt rahatsızlıkları ve sindirim hastalıkları sorununuz varsa buraya gelip şifalı kaplıcalardan yararlanabilirsiniz. Bu kaplıcalara gelerek kan dolaşımını hızlandırır, kaslarınızı gevşetin. Bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirmek isterseniz doğru adrestesiniz.




Amasya’nın Gezilecek Tarihi Yerleri

Tarihi açısında Amasya adeta bir cennet. Tarih severler için en iyilerini seçip listeliyoruz.


1. Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Tarih Müzesi

Amasya gezilecek müzeler

1308-1309 yılları arasında Anber Bin Abdullah tarafından yaptırılan yapı, İlhanlı Devletinden günümüze kalan tek eser olma özelliği taşır. Osmanlı dönemi hekimlerinden olan Sabuncuoğlu Şerefeddin ilk Türkçe cerrahi kaynağı yazan tabiptir. Tahminen Amasya darüşşifasında eğitim görmüştür.

Bina kesme taşlardan örülmüş ve Türk üçgenlerinden meydana gelen sütun başlıkları ile tamamlanmıştır. Bu özelliği ile Anadolu Selçuklu mimarisinin ilkini oluşturmuştur. Anadolu da müzikle tedavi yapılan ilk hastanedir. 2011 yılında müze olarak düzenlenmiş olup, günümüzde müze olarak hizmet verir.




2. Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Amasya Ferhat ile Şirin Müzesi

Türkiye’ bulunan müzelerden onu farklı kılan aşk müzesi olmasıdır. Bu müzede Ferhat ile Şirin dışında birçok âşıkların hayatları da yer alır. Bunlar şöyledir; Romeo- Jüliet, Kerem ile Aslı ve Leyla ile Mecnun, Mimar Sinan ve Mihrimah Hatun’dur. Müzede âşıklar dışında insanların gönlüne taht kuran Mevlana ve Hacı Bektaşi Veli gibi isimlere bölüm ayrılmıştır.

Ferhat yaşadığı zamanların en ünlü ahşap süsleyen sanatçılardan birdir. Ferhat odayı süslemek için gittiği evde hayatının aşkını görür. Şirini gören Ferhat hemen ailesinden evlenmek için izin ister.
Fakat ailesi izin vermez, Ferhat’a bir şart koşarlar. Eğer bu şehre içme suyu getirirsen Şirin’i sana vereceğiz derler. Bunu duyan âşık Ferhat dağları delmeye başlar.

Şehre içme suyunun gelmesine az kaldığı duyulmaya başlayınca Şirinin ailesi Ferhat’a gider. Şirin’in hayatını kaybettiğini söylerler. Bunun üzerine Ferhat külingi fırlatır ve başına isabet ederek hayatını kaybetmesine neden olur. Tüm olanlardan haberdar olan Şirin ise bu acıya dayanamayıp kendini kayalıklardan aşağı atar, hayatını kaybeder.
Sizde bu âşıkların müzesini ziyaret edebilirsiniz. Onların hikâyelerini okuyup aşkın ne demek olduğunu anlayabilirsiniz. Amasya şehir merkezine yakın bir yerde bulunur. Araba veya otobüsle gidebilirsiniz.




3. Saraydüzü Kışla Binası ve Milli Mücade Müzesi

Amasya saraydüzü kışla binası

Saraydüzü Kışla Binası, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919’da milli mücadeleyi başlatmak için Amasya’ya gelişi ve Amasya Genelgesini yayınlamasını resim etmek amacıyla bu yapı tekrar inşaa edilmiştir.

Yıl boyunca ziyarete açık olan bina, Cumhuriyet dönemi belgeleri ve eserleri sergilemenin yanında bazı kültürel organizasyonlara da ev sahipliği yapıyor. Kışla binasısın içerisinde, amfi salonu, sergi salonları ve toplantı odaları bulunur. Ziyaret etmek isteyen misafirlere, fotoğraf çekimine de müsaade edilir.




4. Amasya Saat Kulesi

amasya saat kulesi resmi

Amasya’nın tam merkezinde bulunur. En çok fotoğraflara konu olan yerlerdendir. Saat kulesinin mimarisine bakıldığı zaman Anadolu Türk mimarisini görmeniz mümkündür. Şehre farklı bir hava katan bu yapı Ziya Paşa tarafından yaptırıldı. Irmak kenarında bulunur.

Bu kule inşa edildiği tarihte yangında hasar gördü. Sonrasında yaşanan deprem bu yapıya çok hasar verdi. Daha sonra buraya köprü yapmaya engel olduğu için yıkıldı. Bir sürü talihsizlik yaşayan bu güzel mimari daha sonra orijinaline benzeyecek şekilde tekrardan yapıldı. Saat kulesinin amacı zamanı insanlara bildirmektir. Bu görev dışında farklı görevler içinde kullanıldı. Bunlardan biri etrafı gözetlemektir.
Akşam olduğunda ışıklandırma ile saat kulesi büyüleyici bir manzaraya dönüşüyor. Sizde bu manzarayı ölümsüzleştirmek için fotoğraflar çekip güzel anılar biriktirebilirsiniz. Bu güzel mimari eseri görmeden bu şehre veda etmeyin.




5. Kral Kaya Mezarları

amasya kral kaya mezarları

Kral Kaya Mezarları, M.Ö.302-M.Ö.26 yılları arasında hüküm süren Pontus Krallığındaki kralların mezarlarıdır ve tamamı Helenistik döneme aittir. Amasya Kalesi eteklerinde bulunur. Toplam 21 adet mezar vardır. Ancak günümüzde kalıntısına rastlanan birkaç adet mezara rastlanmıştır.

Pontus Krallığı kurucusu Mitridat Ktistes’in mezarı en baş sağ kışında olmasıyla dikkat çekicidir. Mezarlardan en sondaki ve tarihsel olarak da en son yaptırılan aynı zamanda en büyük mezar olan Kral Farnakes (Pharnakes)’in mezarıdır. Bu mezarın boyutları 15 metre yükseklikte ,8 metre genişlikte ve 6 metre derinliktedir. Bu mezarlar kapı gibi girişiyle bir mağarayı andırır.

Bu sebeple bazı dönemlerde zindan, hapishane ve cezalandırma bölgesi olarak kullanılmıştır. Kral Kaya Mezarları eski dönemlerde bölgeye hâkim noktada olduğu için stratejik olarak da önem taşımaktaydı. Günümüzde yoğun ziyaret edilen mezarlar, görenleri şaşırtır.




6. Amasya Kalesi

Amasya kale gezisi

Amasya kalesi Karadeniz’in görülmeye değer kaleler arasında yer alır. Amasya gezi rotanıza burayı eklemeyi unutmayın. Amasya Kalesi Harşena dağı üzerinde bulunur. Bu yüzden halk arasında Harşena kalesi olarakta anılır.
Yeşilırmağın üst kısmında sarp kayalıklarında yerini alan bu kale birçok savaş gördüğü için sürekli elden ele geçmiştir. Bu savaşlar esnasında kale tahribat gördü. Türklerin Amasyay’yı fethetmesiyle kale onarıma girdi.
Kaleyi kimin yaptırdığı bilinmiyor. Tarihçilerin bazılarına göre Pontus Kralının yaptırdığı, bazı tarihçilere göre ise Kumandan Karsan’ın yaptırdığı düşünülüyor.

I. Mesud hayatını burada geçirdi. Bu kalenin içine medrese, hamam, cami ve saray yaptırdı. Kalenin 4 kapısı bulunur. Orta kısmında Cilanbolu Su Kuyusu bulunur. Kalenin rakımı 700m olup Yeşilırmak’tan 300m yüksekliktedir.

Kale için kazılar yapıldığı zaman Hitit uygarlığının özelliklerini görmek mümkündür. Bu kale 18. Yüzyıla kadar kullanıldı. Daha sonra kale kullanım amacını değiştirdi. Askeri anlamda kullanılmamaya başladı.
Moloz taşlarını sur duvarları için kullanıldı. Osmanlı devletinde savunma görevini üstlenmiştir. Amasya şehrini bu kaleden izleyebilir. Manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Bu kale Amasya’ya geldiğiniz zaman listenize eklemeniz gereken yerlerden biridir.




7. II.Bayezid Külliyesi

2 bayezid külliye ve camisi amasya

Amasya’nın simgelerinden biri haline gelen bu eşsiz yapı şehrin merkezinde bulunur. Bu güzel mimariyi yaptıran Şehzade Ahmet’tir. Geniş bir alana sahiptir. Zaviyeli mimari denilince akla gelecek en güzel eserler arasındadır. Camide uzun süre dini eğitimler verildi. Bu caminin yanında bulunan çınar ağaçları sizin ruhunuzu besler.

Şehrin tarih kokan yerlerinden biridir. Pencerelere baktığımızda beyaz çinilere yer verildiği görülür. Avlunun ortasında bir şadırvan bulunur. Bu şadırvan diğer şadırvanlardan farklıdır. 12 kenarı bulunur. Bu kenarların her köşesinden bir sütün aşağı iner. Gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin.




8. Minyatür Amasya Müzesi

Amasya minyatür müzesi

II.Bayezid Külliyesinin içerisinde yer alan Minyatür Amasya Müzesi, Maket Amasya Müzesi olarak da anılmaktadır. Bu müzede Amasya’nın 100 yıl önceki hali 1/150 oranında küçültülerek hazırlanmıştır.

1914’te çekilen bir fotoğraftan ölçeklendirilen müzede adeta yaşayan bir Amasya inşa edilirken her şey en ufak ayrıntısına kadar işlenmiştir. Yeşil ırmak, Amasya evleri hatta tren istasyonu görenleri şaşırtmaktadır.2010 Yılından itibaren hizmet veren Müze ziyaretçilerini bekleyip gelenlere Minyatür bir Amasya sunmaktadır.




9. Amasya Yalıboyu Evleri

yalıboyu evleri amasya

Yeşilırmak kıyısında yer alan bu evler bitişik şekilde yapılmıştır. İnşa edilme tarihleri 19. ve 20. Yüzyıla dayanır. Kendilerine has mimarilerinde Osmanlı’dan kalan izlerin olduğu görülür. Ahşap arasına kerpiç konularak yapılmıştır. Evler 1 veya 2 katlıdır. Bu evlerin özelliklerinden biri de haremlik selamlık bölümlerin olmasıdır.  

Ahşapların ömürlerinin kısa olmasından dolayı Selçuklu ve Osmanlının ilk yapılan evleri günümüze kadar gelmemiştir. Burada yer alan tarihi konaklardan bir tanesi de Hazeranlar Konağıdır. Bu konakta etnografik eserler bulunur. Halkın ziyaret edeceği müze olarak kullanıma açılmıştır.

Burada Osmanlı’nın günlük kullandığı eşyaların mimarisini görmeniz mümkün. Amasya’ya geldiğiniz zaman ırmak kenarında yürürken bu manzara size eşlik eder. Özellikle akşamları ışıklandırma ile bu evler şık bir görünüme sahip olur. Irmak kenarında dondurmacılar ve mısırcılar bulunur. Burada oturmak için banklarda vardır.

Bu banklara oturarak çay, kahve, mısır veya dondurma yiyebilir. Bu manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Bu evleri kayıklarla beraber ırmağın üstünde de seyredin. 




10. Hazeranlar Konağı

Hazeranlar konağı

Amasya’da bulunan bu konak müze ev olarak hizmet verir. Konağı yaptıran Hasan Talat Efendidir. Bu müzede etnografik eserleri görmeniz mümkündür. Yeşilırmak kıyısında bulunan bu ihtişamlı konağı ziyaret etmeden gitmeyin. 19. yüzyılda yaşayan insanların sivil hayatta kullandıkları eşyaları inceleyin. Osmanlı döneminin kültürünü öğrenme fırsatı sizlere sunar.
Konağın bodrum katı Güzel Sanatlar Galesi olarak hizmet verir. Konakta haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölüm vardır. Tarih kokan bu şehre veda etmeden önce görmeniz gereken yerlerden biridir.
Günümüze kadar gelen gelenekleri inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Anılarınızı fotoğraflar çekerek ölümsüzleştirin.




11. Hatuniye Kulliyesi Hatuniye Cami

Amasya gezilecek külliyeler

Cami Yeşilırmak’ın kenarında bulunur. Bu camiyi yaptıran Bülbül Hatun’dur. Caminin yanı sıra içinde hamam ve sübyan mektebi bulunan bir külliyedir. Bu caminin duvarları dikdörtgendir. Duvarları moloz taşı kullanarak yapıldı. Irmak kenarında yürürken bu muhteşem camiyi kesinlikle görürsünüz. Amasya’ya veda etmeden önce mutlaka caminin içini ziyaret etmeyi unutmayın.

Tasarımıyla dikkat çeken bu caminin kubbeleri yıkılmadan önce çatı çift kubbelidir. Fakat yıkıldıktan sonra binanın üstünü kapatmak için ahşap kullanıldı. Tavan ve yerleri ise ahşaptan yapılmıştır. Cami şehir merkezinde yer alır. Hatuniye mahallesinde olan bu camiyi yürüyerek ziyaret edebilirsiniz.




Amasya Merkez Gezilecek Yerler

Şehirde Amasya merkez gezilecek yerler ilçelere göre daha fazla seçenek sunuyor. Sadece merkezin gezilmesi istense 1 gün içerisine sığdırmak mümkün değildir. Amasya merkez, piknik yerleri, tarihi değerleri, doğal güzellikleri ve modern yapısını saymak bitirmek mümkün görünmüyor. Ama biz başlıca bahsedecek olursak;

  1. Mustafa Bey Hamamı
  2. Minyatür Amasya Müzesi
  3. Yeşil Irmak yürüyüş yolu
  4. Halkalı Evliya Türbesi
  5. Amasya saat kulesi
  6. Kral Kaya Mezarları
  7. Amasya Kalesi
  8. Kızlar Sarayı
  9. Yalıboyu Evleri
  10. Hazeranlar Konağı
  11. Halifet Gaza Turbesi
  12. Sabuncuoğlu Şerafettin Tıp ve Tarih Müzesi
  13. Ferhat ile Şirin Aşklar müzesi
  14. Saraydüzü Kışla Binası
  15. Millî Mücadele Müzesi
  16. II.Bayezid Külliyesi
  17. Şehzedaler Müzesi
  18. Minyatür Amasya Müzesi
  19. Amasya Arkeoloji Müzesi
  20. Torumtay Türbesi
  21. Kilari Selim Ağa Camii
  22. Gök Medrese

Amasya’da Ne Yenir?

Her çeşit damak tadına uyan yerde ‘’Amasya’da ne yenir?’’ diye düşünmeye hiç gerek yok. İster etli yemek tadını beğenin ister sebzeli yemek sizin tarzınız olsun ister tatlı ister acı yiyin. Yeter ki yemek yeme isteğiniz olsun Amasya size muhteşem bir ev sahipliği yapıyor.

Amasya'nın neyi meşhur

En lezzetli yemekleri;

  1. Bakla Dolması
  2. Amasya Çöreği
  3. Pastırmalı Pancar
  4. Sirkeli Ciğer
  5. Dene Hasudası
  6. Çatal Çorba
  7. Hengel
  8. Keşkek
  9. Höşmerim
  10. Zerdali Gailesi
  11. Yağlı Katmer

Tabii ki Amasya gelmişken meşhur Amasya Misket Elma’yı yemeden gitmek olmaz. Diğer elmalara göre boyutu ufak olmasına rağmen içi sulu ve tatlı olan misket elmanın Amasya’nın simgelerinden olduğunu söylemek mümkün.


Amasya Gezi Rotası

Orta Karadeniz bölgesinin gözdesi şehirde Amasya gezi rehberi oluşturmak hem İç Anadolu kültürünü hem de Karadeniz kültürünü aynı anda yaşama imkânı sunmaktadır. Şehrin kökleri M.Ö. 5500 yıllarına kadar uzamakla birlikte Hitit uygarlığından beri Amaseia olarak adlandırılmaktaydı. Günümüzde Amasya isminin temeli de buradan gelir.

Karadeniz doğa harikası yeşillikleri bölgeye hakimken Anadolu’nun bozkır yapısı da gözlenmektedir.
Şehrin tam ortasından geçen Yeşil ırmak Amasya’nın boynuna adeta bir gerdanlık olmuştur.4 mevsim konforlu yaşama uygun iklimiyle ülkemizin gözde şehirlerindendir.

En önemli geçim kaynağı tarım olan Amasya’da yerel halka özel ürünlerde yer alır. Özellikle şifalı macunları, İğne oyası ve Hat sanatı ürünleri bölgenin en meşhur sembollerindendir. Ayrıca çay tiryakisi olan milletimiz için Amasya Semaveri yine Amasya’ya özel bir üründür. Dillere destan olan Ferhat ile Şirin aşkı da Amasya’ya özgü dünyaca ünlü aşk hikayesidir. Şehrin dokusu ve mistik havasıyla seyyahların mutlaka görmesi gereken iller arasında olduğu aşikardır.

Amasya’da gezmek isteyen konuklar Amasya gezi haritası yapmak zorunda kalabilir. Çünkü o kadar fazla gezilecek yer var ki bir plan dahilinde hareket edilmezse, bütün bu güzellikleri inceleme fırsatını kaçırabilir.’’ Amasya’da gezilecek yerler’’ adlı bloğumuzda başlıca yerlerden bahsettiğimiz üzere saymakta zorlanırken ziyaret etmek de planlanmalıdır. Bizim tavsiyemiz öncelik olarak Amasya Merkezdeki gezilecek yerlerden başlayarak daha sonra ilçeleri ziyaret etmekten yana. Amasya merkez çok eski bir yerleşim yeri olduğu için önce tarihi eserler sonra doğal güzellikler ve modern yapılar olmak üzere incelenirse daha konforlu bir rota sağlayacaktır.


Bu şehri toplu taşıma aracı kiralayarak gezebilirsiniz. Hizmetlerimizi şöyle sıralayabiliriz;