Ağrı Gezilecek Yerler ve Rotalar

ağrı gezilecek yerler

Ağrı gezi rehberimiz ile Ağrı’da gezilecek yerlerin muhteşem bir listesi seni bekliyor. Tüm destinasyonlar tek tek tanıtımları ile birlikte az aşağıda.

Şirketimiz Ağrı merkez ve ilçelerini rahatlıkla gezebilmeniz için otobüs ve minibüs kiralama hizmeti sunar. Bu destekler için:


Ağrı’da Gezilecek Yerler

Ağrı gezilecek yerler listesi yapacak olursak şüphesiz şehrin sembolü Ağrı dağı 1 numarayı hak ediyor. Şehrin can alıcı yerlerinden bazıları;


İshakpaşa Sarayı

ishak paşa sarayı ağrı

İshakpaşa Sarayı tarihi ve mimari yapısının yanında birde efsanevi yönü ile anılıyor. Söylenenlere göre; Ağrı’ya gelip, bu sarayı görmeden giden kimseler, tekrar İshak Paşa Sarayı’nı görmeden ölmez deniliyor. İshak Paşa’nın babası tarafından 1685 yılında yapımına başlanan ve 1784 yılında İshak Paşa tarafından tamamlanmıştır.

Saray 99 yılda yaklaşık 7500m2 alanda kuruludur. İçerisinde bulundurduklarıyla bir külliye vasfı taşımaktadır. İshak Paşa sarayında 366 oda olmakla birlikte içerisinde şu bölümleri de barındırır; Camii, İki adet avlu, Aş evi, Harem daireleri, Merasim salonu, Hamam, Mutfak, Tuvalet, Servis odaları, Fırın, Türbe, Çilehane, Erzak odaları.


Doğu Beyazıt Kalesi

doğu beyazıt kalesi

Doğu Beyazıt Kalesi, Doğubeyazıt ilçesinde bulunur. Yapımı tam olarak bilinmemektedir. Kalenin temel kısmının Urartular döneminde, bulunan mezar ve antik kalıntılar doğrultusunda M.Ö.13 ile 9.yy arasında yapıldığı düşünülmektedir. Geçen zaman içerisinde harap olmuş ancak Selçuklu ve Osmanlı Devletleri zamanında, ipek yolunun kullanımında tekrar inşa edilerek bugünkü halini almıştır.

Osmanlı Halkı tarafından Kale, Sultan Bayezid’in ölümünden sonra Bayezid Kalesi olarak adlandırılmıştır. Çeşitli medeniyetleri tek çatı altında toplayan bu inanılmaz yapı Antik çağ ile günümüz
arasında bir köprü olarak sırrını korumaya devam ediyor.


Meya Mağaraları

ağrı meya mağaraları

Meya mağaraları, Diyadin ilçesine bağlı Günbuldu Köyü’ndedir. Kayaların oyulması ile oluşan bu yapıların tarihi tam olarak bilinmemektedir. İçerisinde ibadethane, farklı büyüklüklerde odalar, barınak ve tapınaklar mevcuttur. Oldukça yıpranmış ve tahrip olan bu bölgede değişik taşlar, mihrap ve mezarlar gibi birçok kalıntıya da rastlanıyor. Geçmişten günümüze kalan bu mağaralardan çıkarılan 2 adet koç heykeli vardır. Ağrı’ya gelmişken mutlaka görülmesi gereken yerlerden olduğu düşünülüyor ve her yıl bir çok turist burayı ziyaret ediyor.


Keşişin Bahçesi

ağrı keşisin bahçesi

Keşisin bahçesi, Doğubeyazıt ilçesinde yer alır. Hepimizin bildiği Aslı ile Kerem aşkı rivayete göre burada başlar. Padişahın oğlu Kerem’in Ağrı Dağı’nı aşarak Keşişin kızı Aslı ile burada buluştuğu söyleniyor. İki gencin farklı dinlere mensup olması nedeniyle ailelerinin karşı çıkması sonucu, çift bir araya gelememiştir.

Bu yemyeşil bahçede, Aslı ve Kerem’in ruhunu yaşamak ve onların saadetini hissetmek için eşsiz güzellikte bir manzara konukları bekliyor.


Diyadin Kaplıcaları

ağrı diyadin kaplıcaları

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bulunan Diyadin Kaplıcaları, Yılanlı Kaplıcası, Davut kaplıcası ve Köprü kaplıcası olmak üzere üç kaplıcadan oluşur. Bölgenin ortasından Murat nehri geçmektedir.

Termal su kaynağı olan kaplıca sularının içeriği klorür, sülfat, bikarbonat, kalsiyum ve karbondioksit barındırdığından şifalıdır. Sıcaklığı 75 derece civarında olup özellikle kış mevsiminde yoğun ilgi görmektedir. Romatizma, fıtık, cilt hastalığı, kadın hastalığı, nevrit nöroloji, metabolizma bozukluğu ve kireçlenme gibi rahatsızlıklara tedavi yöntemi olarak kullanılır.

Ziyaret ederken şifa bulacağınız kaplıcalar yılın her mevsimi ziyarete uygundur.


Urartu Kalesi

ağrı urartu kalesi

Urartu Kalesi, Doğubeyazıt ilçesinin Belleburç diye adlandırılan bölgesindedir. Kalenin yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte Urartular tarafından yapıldığı öngörülmektedir. Kalenin içerisinde antik çağlardan kalma kalıntılar ve Urartu mezarlıkları bulunmaktadır.

Günümüze ulaşan kalıntılar virane haldedir. Kalenin surları yıkılmıştır. Bu hali ile esrarengizliğini koruyan Urartu Kalesi antik çağlardan günümüze ışık tutmaktadır.


Ahmed-i Hani Türbesi

ahmedi hani türbesi ağrı

Doğubeyazıt ilçesinde, İshak Paşa Sarayı’nın üst kısmında bulunan Ahmed-i Hani Türbesi yanında birde cami barındırır. 1651 yılında doğmuş olan Ahmed-i Hani’nin mezarını ziyaret etmek isteyen birçok kişi bu türbeye rağbet etmektedir.

Dönemin ilim insanlarından olan Ahmed-i Hani İran medreselerinde, İslam felsefesi, astronomi, şiir ve sanat tekniği eğitimleri almış ve bu ilimleri bölge insanlarına aktarmıştır. Bölgenin en çok ziyaret edilen türbe olma özelliğini taşımaktadır.


Nuh’un Gemisi

nuhun gemisi ağrı

Nuhun gemisi, Ağrı Dağı’nın güneyinde yer alan doğal bir oluşumdur. Nuh’un hikayesi herkes tarafından bilinir. Rivayete göre Nuh Tufanı sonrası Nuh’un Gemisi burada karaya oturmuştur. Telçeker ve Üzengili köyleri arasında bulunan bu oluşum yer bilimcileri tarafından halen araştırılmaktadır.

Boyutları bakımından ve şekli itibariyle kutsal kitaplarda yazan Nuh’un gemisini andırdığı için tartışmalar halen devam ediyor. Şu an Araştırmalar sonucunda henüz bir kalıntıya rastlanmasa da bu oluşum sırrını korumaya devam ediyor. Özellikle yabancı turistler tarafından rağbet gören oluşum doğal anıt hükmündedir.


Buz Mağaraları

buzluk mağaraları

Buz Mağaraları, Küçük Ağrı Dağı’nın güneyinde yer almakta olup doğal bir anıt mağarası vasfını taşımaktadır. 100 metre uzunluğunda olan derin bir çukur görünümündedir. İçerisinde bazalt lavlar ve donmuş sular görülmektedir. Kışın çok soğuk olmayıp yazın serindir.

Mağaranın içine giren ışık, buzlardan yansımasından dolayı değişik renklere bürünmektedir. Bu özelliği ile görenleri hayretler içerisinde bırakır. Mağaranın içinde kuşların yaşaması burada biriken gazların zehirli olmadığını göstermekte ve bölgenin su ihtiyacını da karşılamaktadır.


Hamur Kümbeti

hamur kumbeti ağrı

İlçe merkezinin kuzeydoğusunda bulunan Hamur Kümbeti, Osmanlı türbe mimarisinin ilginç yapılarındandır. Türbeyi kimin ne zaman yaptırdığı tam bilinememektedir. Ancak tahrip olan kapısının üzerindeki kitabe de Arapça 1227(Miladi 1812) yazdığı görülmektedir. 1915 Rus işgalinde top isabet etmiştir.

Dikdörtgen bir yapıya sahip olan Kümbet, içerisinde asıl mezar ve asıl avluyu bulundurur ve 5 adet penceresi vardır. Kullanılan taşlar İshak Paşa Sarayı’nda kullanılan taşlardan olup yöre halkının söylemine göre iki yapının taşları da Yukarı Ağadeve Köyü’nden geldiği anlatılmaktadır. Türk-İslam tarihinde benzerine rastlanmayan eser ziyaretçilerini şaşırtmaktadır.


Karlıca Kalesi

karlıca kalesi ağrı

Hamur bölgesinde bulunan Karlıca (Şoşik) Kalesi, bölgeye hâkim bir kayalık üzerine kurulmuştur. Üç tarafı uçurumla kaplı olan kaleyi kimin hangi tarihte yaptığına dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak yapı, inşa tarzı, kayaların kesimi basamaklı girişi ile Urartu dönemindeki kalelerle örtüşmektedir. Bu nedenle orta çağdan kalma bir eser olduğu aşikardır.

Surları doğal kayalarla birleşerek bölgenin doğal yapısı da kullanılmıştır. Kalenin alt bölgesinde ibadethane bulunup gizli yollara rastlanmaktır. Günümüzde dış surların yaklaşık tamamı harap durumdadır ve iki burç haricinde ciddi bir kalıntı yoktur. Kalenin iç bölümleri yıkılmamış olup restore etmeye elverişlidir.


Üç Kilise

ağrı üç kilise

Üç kilise, Taşlıçay ilçesine bağlı Taşteker Köyü’nde yer alır. Buradaki yapı hakkında çeşitli görüşler mevcuttur. M.Ö. bir Güneş Tapınağı olduğu düşünülen yapı tahrip edilerek, Ermeniler tarafından Manastır olarak inşa edilmiştir.

Uzun yıllar manastır olarak ibadethane olmuştur. Daha sonra Ermeniler bölgeyi terk edince 1950 yılında tekrar taşları sökülerek Ağrı Merkez Camii’nin inşasında kullanmıştır. Manastırdan geriye temelleri ve iki adet kuyu kalmış olup kullanılmamaktadır. Bir başka rivayete göre ise Hz.Nuh’un mezarı bu yapının olduğu yerdedir.


Ağrı Dağı

ağrı dağı görseli

Ağrı Dağı, Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı Dağı olmak üzere 2 adet zirveden oluşur. Büyük Ağrı Dağı’nın zirve rakımı 5.137 metre ile Atatürk zirvesi ve Küçük Ağrı Dağı’nın zirve rakımı 3.898 metre ile İnönü zirvesini oluşturur. Türkiye’nin en yüksek dağı olma özelliğini taşıyan Ağrı Dağı, Volkanik bir dağ olmakla birlikte sönmüş bir volkandır.

İlk defa Ağrı Dağı’na 1829’da tırmanma gerçekleştirilmiştir. Bütün dinlere göre kutsal sayılır. Nuh Tufanının burada gerçekleştiği inancı hakim ve Nuh’un gemisinin de burada olduğu düşünülüyor. Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Ağrı Dağı’nın %65 i Iğdır %35 i Ağrı ilindedir. Kayak merkezleri ve Yamaç paraşütleriyle günümüzde de önemini korumaktadır.


Ağrı’da Piknik Yerleri

Ağrı’da piknik yerleri oldukça fazladır. Ailenizle veya arkadaşlarınızla gönül rahatlığı ile gidebileceğiniz tuvalet, elektrik ve su gibi ihtiyaçları da içerisinde barındıran piknik alanlarından başlıcaları;

  • Ağrı Dağı Milli Parkı
  • Balık Gölü
  • Diyadin Kanyonu
  • Keşisin Bahçesi

Ağrı Merkez Gezilecek Yerler

Ağrı merkez gezilecek yerler, ilçelere göre daha sınırlıdır. Ancak Ağrı eğlence yerleri adlı bloğumuzda yer verdiğimiz sinema, tiyatro, bowling, resim sergisi, kafe ve bilardo salonları ile aktivite yapmaya müsaittir.


Ağrı’da Ne Yenir?

‘’Ağrı’da ne yenir?’’ diye düşünmeye hiç gerek yok. Bize o kadar seçenek sunuyor ki Ağrılılar gerçekten bu işi biliyor dedirtiyor. Yörenin en meşhur yemeği, oğlak etinin saç üzerinde kavurulması ile oluşan, üzerine tereyağı, salça ve sarımsaklı yoğurt ile servis edilen Selekeli’dir. Diğer tadılması gereken yemekler ise;

  1. Ayran aşı
  2. Erdek
  3. Erişte
  4. Haşıl
  5. Kuymak
  6. Kete
  7. Abdigör köftesi

Ayrıca Ağrı’nın meşhur Ağrı Balı ve Otlu Peyniri yörenin ürettiği önemli kaynaklardandır.


Ağrı Eğlence Yerleri

Ağrı eğlence yerleri bakımından çok çeşitli faaliyetler gösterebileceğiniz etkinliklerle doludur. Ağrı birçok Bowling salonu, Bilardo ve oyun salonu, Kafe ve Türkü evi, Sinema, Tiyatro, Resim sergisi, Kayak merkezi, Kamp alanı, Yamaç paraşütü, Kaplıca gibi eğlenceyi doruklara çıkacak yerler barındırır.


Ağrı Nasıl Bir Yer?

‘’Ağrı nasıl bir yer?’’ sorusuna şüphesiz, ‘’Tek kelime ile anlatılacak türden bir yer değil’’ cevabı verilir. Ağrı, kalabalık sayılmayacak, tarih boyunca çeşitli medeniyetleri barındırmış ve Ağrı Dağı ile Türkiye’nin çatısını oluşturan bir yerdir. Her biri birbirinden güzel 8 ilçesi Ağrı’ya renk katar. Bu ilçeler;

  • Merkez,
  • Patnos,
  • Doğubeyazıt,
  • Diyadin,
  • Eleşkirt,
  • Tutak,
  • Taşlıçay,
  • Hamnur’dur.

Ağrı, adını 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’ndan almakta olup, antik çağlardan günümüze geçişi bize adeta film şeridi gibi sunar. Rehberimizle gezi rotalarımızı takip ederken, yöreye özel eşsiz lezzetlerle seyahati taçlandırmak mümkün. Ağrı, tarihi dokusu, yemek kültürü, hediyelik eşya zenginliğiyle, Doğu Anadolu bölgesinin kalbidir.
Ağrı’da; Halı ve Kilim, Tiftik çorabı, Porselen, Üzerlik ve Nazarlık
gibi hediyelik eşyalar meşhurdur. Hem kendinize hatıra olarak hem de sevdiklerinize hediye olarak, düşünmeden alabilirsiniz.
537.093 Nüfuslu ve 11.376 km2 yüz ölçümlü Ağrı’da, kışlar çok çetin yaşandığı için -40 dereceyi bile bulan soğuklara karşı tedbirli olunmalıdır.

Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Ağrı’nın komşu illeri Erzurum, Kars, Iğdır, Van, Bitlis ve Muş’tur. Doğusu, İran ile sınırlarımızı çizmektedir.