Afyonkarahisar’ın gezilecek yerlerini Afyon gezi rehberi sayfamızda bulabilirsiniz. Eski adı Afyon, yeni adı Afyonkarahisar’dır. 2005 yılında adı değiştirilmiştir.

Afyon’da Buskirala 2 farklı hizmet verebilir. Bu hizmetler;
Afyon’da Gezilecek Yerler
Afyon gezi rehberinde Afyon’da gezilecek yerler listesini ve listelenen destinasyonlar hakkında detaylı birer metin bulacaksınız. Şimdi Afyonkarahisar’da gezilecek yerleri listeleyelim;
- Afyon Kaplıcaları
- Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı
- Sultan Divani Mevlevihanesi
- Afyon Arkeoloji Müzesi
- Frig Vadisi
- İşcehisar Peri Bacaları
- Ulu Camii
- Afyon Kalesi
- 26 Ağustos Tabiat Parkı
- Suçıkan Mağarası
- Acıgöl Kuş Cenneti
- Akdağ Tabiat Parkı
- Eber Gölü
- Buzluk Mağarası

Afyon Kaplıcaları
Afyon termal turizm açısından çok zengin bir coğrafyada kuruludur. Afyon kaplıcaları her geçen gün daha çok rağbet görmekte ve bölgenin turizmine katkı sağlamaktadır.
Afyonkarahisar şehir merkezinde bir çok dört ve beş yıldızlı termal otel bulabilirsiniz. Bunun dışında Afyon merkez ve ilçelerinde de bir çok butik otel, özel belgeli otel ve üç yıldızlı termal oteller bulabilirsiniz. Bütçenize uygun her türlü termal seçeneği Afyonkarahisar’da bulabilirsiniz.

Büyük Taarruz Şehitliği
Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı, Afyonkarahisar’a yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Işıktepe üzerinde bulunur.
Büyük taarruz şehitliği 1922 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile cepheye koşan 2425 kahramanın şehit düşmesi üzerine sembolik olarak yapılmıştır. Bünyesinde şehitlerimizin anısına 500 adet mezar taşı barındırır. Ayrıca Namazgahı ve Şadırvanı da bulunur.

Sultan Divani Mevlevihanesi
Sultan Divani Mevlevihanesi Afyon ilimizin sınırları içerisinde yer alır. Günümüzde müze olarak hizmete açıktır. Mevleviliği yaymak için 1316 yılında Afyon’a gelen Ulu Arif Çelebi burada dergahını kurmuştur. Anadolu da kurulan ilk Mevlevihaneler arasında yer alır.
Konya Mevlevi hanesinden sonra en önemli Mevlevihane unvanına sahiptir. Bu mevlevihanede bir de gelenek başlatılmıştır. Bu geleneğin adı 40 hatimli şifalı aşuredir. Bu gelenek başladığı günden bu yana bir çok mevlevihaneye de yayılmıştır.
Günümüze dek bir kaç kez yangına maruz kalmıştır. Yangınlar sonrası yenilenerek 1908 yılında yeniden açılmıştır.

Afyonkarahisar Müzesi
Afyon’da bulunan Arkeoloji Müzesi Pazartesi günleri hariç haftanın tüm günleri ziyarete açıktır. Müze kartınız ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Bünyesinde yaklaşık 45 bin eser barındırır. 1933 yılında açılmış olan bu müze 1971 yılında şu anki binasına taşınmıştır. Bizans, Roma, Hellenistik, Frig, Hitit, Eski Tunç ve Kalkolitik dönemlere ait eşsiz eserlere ev sahipliği yapar.
Eserleri yakın bölgelerde bulunan antik şehirlerden ve höyüklerden derlenmiştir. Bahçesinde ise Osmanlı Dönemine ait mezar taşları ve Bizans dönemi mezar stelleri bulunur.
Afyon merkezde gezilecek yerler listenize eklemenizde fayda var.

Frig Vadisi
Afyon ilimiz sınırları içerisinde bulunur. Frig vadisi yaklaşık 3000 yıl önce Frigyalıların oluşturduğu bir medeniyetten günümüze ulaşan yapıları içerisinde barındırır. Tarih ile doğanın adeta dansını izlersiniz burada. Ayrıca bu vadi içerisinde meşhur Frig yolu’da bulunuyor.
Frigler Afyonkarahisar, Kütahya ve Eskişehir illerimiz arasında geçmişi milattan önce 8.yüzyıllara dayanan bir uygarlıktır. Bu uygarlık medeniyet kurduğu her bölgeye bir çok farklı tarihi eser kazandırmıştır. Günümüze kadar ulaşan bu muhteşem yapıların hala ayakta olması bizleri adeta şaşırtıyor.

İscehisar Peri Bacaları
Afyonkarahisar’ın İscehisar ilçesinde yer alan İscehisar peri bacaları Seydiler kasabasının geneline yayılmış olarak görülmektedir. Volkanik arazilerde sel sularının aşındırmasıyla binlerce yılda oluşmuştur.
Kapadokya’yı andıran görüntüsü ile ve tarihi kalıntılarıyla göz dolduran bölgede birçok film de çekilmiştir. İrili ufaklı çok sayıda peri bacası bulunmasıyla turizmin odağı olmaya adaydır.

Ulu Camii
Afyonkarahisar’ın merkezinde yer alan Afyonkarahisar Ulu Cami şehrin en büyük camilerindendir. Sahipata Nusretiddun Hasan tarafından 1272-1277 yılları arasında yapıldığı bilinmektedir. Öncesinde kalın duvarların üzerine toprak damlı iken günümüzde bakır kaplı çatı ile örtülmüştür.
Caminin içerisi ahşap sütunlar ve ahşap baklava desenli sütün başlıkları ile süslüdür. Caminin mimarı Emir Hacı Bey olup Selçuklu mimarisini çok güzel yansıtmıştır.
Çeşitli dönemlerde onarım ve tadilat görse de hala orijinalliğini koruyan cami, günümüze kadar ulaşarak Selçuklu Dönemi’ni temsil etmektedir.

Afyonkarahisar Kalesi
Afyon kalesi, Afyonkarahisar merkez ilçesinde yer almaktadır. Volkanik özellikli kayalık arazinin üzerine kurulu bu kalenin yerden yüksekliği 226 metredir.
İlk olarak, M.Ö. 1350 yılında Hititler tarafından kullanılan bu mevkii, çeşitli medeniyetlerce aktif olarak arazi hakimiyeti sağlamak maksadıyla kullanılmıştır.
Hititlerden sonra Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerinde önemli savaşlara sahne olmuştur. Selçuklu sultanlarından bazılarının hazineleri bu kale de saklandığından Hisar-ı Devlet olarak adlandırılmakla birlikte, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde genellikle Karahisar olarak anılmaktaydı.
Kale farklı zamanlarda çoğu kez tadilat görmüştür. I. Alaeddin Keykubat tarafından da bir mescit yaptırılmıştır. 1573’te Osmanlı Döneminde burçları, sarnıçları ve kulesi onarım görmüştür. Bu yüzden tarihi dokusu değişse de hala mistik havasını korumaktadır.

26 Ağustos Tabiat Parkı
Afyon’da gezilecek doğal yerler arasında 26 Ağustos Tabiat Parkı başı çeker. Sinanpaşa ilçesinin Akören kasabası sınırları içerisinde bulunur. Şehir merkezine yaklaşık 15 kilometre uzaklıktadır.
Yaklaşık 60 hektar alana sahip olan tabiat parkı 100 çeşit bitki ve bir çok hayvana ev sahipliği yapıyor. Ayrıca dinlemeniz ve piknik yapmanız için de bir mesire alanı var. 26 Ağustos Tabiat Parkı mesire alanının yanı sıra içerisinde halı saha, basketbol sahası, tenis kortu ve oyun parkı da bulunuyor.

Suçıkan Mağarası
Suçıkan Mağarası Dinar ilçe merkezinde bulunuyor. İçerisinde bir çok gölün de bulunduğu düşünülen bu mağara Menderes nehrinin bir kolunu oluşturur. Karakuyu köyü yakınlarından tahliye edilen suların bu mağaradan tekrar yer yüzüne çıktığı düşünülmektedir. Oldukça büyük bir mağaradır.
Bir çok jeoloji mühendisi 2013 yılında bu mağarada araştırmalarda bulundu. Günlerce çadırlarda konaklayan bu ekip mağara içerisindeki sarkıt, dikit, yarasa ve gölleri resimleyip inceledi. Bu bilgilerin Maden Teknik Arama ile paylaşıldığı biliniyor.

Acıgöl Kuş Cenneti
Acıgöl Kuş Cenneti Afyon ile Denizli sınırları arasında bulunuyor. Adeta bir görsel şölen oluşturan yüzlerce kuş çeşidi Acıgöl’e ya uğruyor yada burada yaşıyor.
Acıgöl, bir çok fotoğrafçı için eşsiz fotoğraf kareleri sunuyor. Flamingo cinsi kuşların üreme alanı olan bu gölde toplamda 160 çeşit kuş bulunur. Aileniz veya sevdiklerinizle gidebileceğiniz en özel yerlerden biridir. Ülkemizde Tuz Gölünden sonra en çok tuz oranına sahip göldür.

Akdağ Tabiat Parkı
Akdağ Tabiat parkı halk tarafından Kocayayla olarak da bilinmektedir. Yeşil ormanlıklar, mavi göl ve göletler, uçsuz bucaksız çayırlar, fauna ve florasıyla tertemiz oksijeni ciğerlerine çekmek isteyen konuklar için birebirdir.
Şehir hayatının sıkıcı ve yorucu temposundan uzaklaşmak isteyenlere kamp, piknik ve doğa yürüyüşü imkânı sağlayan adeta bir cennettir. Bölgede çok sayıda mağarada yer almaktadır. En önemlilerinden biri olan Kurtini Mağarası; sarkıt ve dikitleriyle büyüleyicidir.
Restoran ve bungalov evleri ile de konforlu konaklama imkânı da bulanan Akdağ Tabiat Parkı, bölgenin en çok ilgi gören alanlarındandır.

Eber Gölü
Eber Gölü, Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde yer alan bu doğa harikası ülkemizin 12.büyük gölüdür. Yüzölçümü 150 km2’ye ulaşmaktadır. Dünya üzerinde sadece Eber gölünde yetişebilen Eber Sarısı adlı bitki, endemik bitki türleri arasında yer almakta olup koparmanın para cezası vardır.
Eber, Avşar Türklerinin bir koludur. Gölde adını buradan almaktadır. Göçmen kuşların göç yolu üzerinde olduğu için değişik kuşların ürüme ve yaşam alanı olarak da görülmektedir.
Gölün dikkat çekici başka bir özelliği de kamış köklerinin oluşturduğu küçük adacıklardır. Yöre halkının ‘’Kopak’’ adını verdiği bu adacıklarda kamp kurup balık tutanlar dahi görülebilmektedir.

Buzluk Mağarası
Buzluk Mağarası, Afyonkarahisar’ın Sultan Dağı ilçesi ’ne bağlı Dereçine Kasabası sınırları içindedir. Buzluk Mağarası’nın duvarlarında buzların oluşması, mağaranın girişinin dar biçimi ve iklim şartlarıyla açıklanmaktadır.
Duvarlardan sızan su, serin boşluklar ile dışarısı arasındaki ısı farkı sebebi ve hava dolaşımının da yardımıyla buharlaşmakta olup, sıcaklık kaybı, soğumaya ve sonuçta mağara duvarlarının buz tabakası ile kaplanmasına yol açmaktadır.
Bir rivayete göre, ‘’Padişahın yakın bir akrabası hasta olur. Hekimler çaresinin buz olduğunu söylerler. Bunun üzerine padişah bir ferman yayınlayarak kim buz getirse onun dileğini gerçekleştireceğini söyler. Fakir bir adam bu mağaradan buz alıp samanlar ile koruyarak Bursa’ya kadar götürüp padişaha sunar. Çok mutlu olan padişah ne istediğini sorar. Fakir adamın başını sokacak bir evi olmadığından bir ev ister. Padişah hemen emir verip evi yaptırır.’’ Evin Dereçine yakınlarında olduğu söylenmektedir.
Afyonkarahisar İlçeleri
- Başmakçı
- Bayat
- Bolvadin
- Çay
- Çobanlar
- Dazkırı
- Dinar
- Emirdağ
- Evciler
- Hocalar
- İhsaniye
- İscehisar
- Kızılören
- Sandıklı
- Sinan paşa
- Sultandağı
- Şuhut
Afyon’da Gezilecek Doğal Yerler
- 26 Ağustos Tabiat Parkı
- Suçıkan Mağarası
- Acıgöl Kuş Cenneti
- Afyon Kaplıcaları
- Kocayayla
- Eber Gölü
- Buzluk Mağarası
- Alagöz Köyü
Afyonkarahisar’da Ne Yenir?
Afyon’un yöresel yemeklerini tanıttığımız özel bir yazımız çok yakında yayında olacak.
