Adıyaman gezi rehberi sizlerin gezilerini daha kaliteli bir hale getirebilmek için profesyonel gezginlerimiz ve rehberlerimiz eşliğinde hazırlanmıştır.

Buskirala’dan Adıyamanda alabileceğiniz hizmetler;
- Adıyaman minibüs kiralama
- Adıyaman otobüs kiralama
- Adıyaman havalimanı transfer
- Adıyaman şoförlü araç kiralama
Adıyaman’da Gezilecek Yerler
Şimdi sizlere Adıyaman’da gezilecek yerler listemizi sunalım;
- Atatürk Barajı
- Ulu Camii
- Turuş Kaya Mezarları
- Haydaran Kaya Mezarları
- Cendere Köprüsü
- Karakuş Tümülüsü
- Kahta Kalesi
- Nemrut Dağı
- Adıyaman Müzesi
Atatürk Barajı

Atatürk Barajı Urfa ile Adıyaman arasına kuruludur. Yapılış sebebi enerji üretimi ve tarımsal sulamayı geliştirmektir. Adıyaman’a yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta olan bu baraj Fırat nehri üzerine inşaa edilmiştir. 1983 yılında inşaatı başlatılıp, 1992’de aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Seksenli yılların en büyük projelerinden biridir. Toplamda yaklaşık 2500 Mw güç üreten bu santral, yıllık 9000Gwh enerji üretimini yakalar. Bölgedeki işsizliğin azaltılması hususunda çok büyük etkiye sahiptir. Üç yüz binden fazla kişinin bu santral sayesinde işsiz kalmadığı tahmin ediliyor.
Adıyaman Ulu Camii

Adıyaman Ulu Camii ilimizin Besni ilçesinde bulunuyor. Milattan sonra 1500 lü yıllarda Dulkadiroğulları tarafından yapıldığı düşünülen bu camide bir kitabe de bulunmaktadır. İlgili kitabeye göre Ulu camii Numan el-osmani tarafından inşaa edilmiştir. Yaklaşık 500 yıllık bu nadide camii, defalarca onarılmış bu halini ise 19.yüzyılda almıştır. Şu an sadece minaresi ayaktadır. Minaresi kare kaidelidir. Eski Besni, Aşağı Oba mevkiinde bulunan nadide tarihi eser, Anadolu kültüründen ziyade Afrika mimarisinin izlerini daha çok taşır. Kentin Cuma mescidi niteliğindedir.
Turuş Kaya Mezarları

Turuş Kaya Mezarlığı Adıyaman’ın en gözde tarihi destinasyonlarından biridir. Şehir merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta olan bu mezarlar Roma dönemi kalıntılarıdır. Kaya içerisine oyularak yapılan yaklaşık 55 adet mezarı barındırır. Bu mezarlara gömülü olanların statüleri işçiliklerden ve odaların şeklinden anlaşılabilir. Bu hususta içlerinde önemli lahitlerde bulunur. Oda şeklinde yapılan bu mezarların girişlerinde ve duvarlarında bir çok farklı figür kabartmalı şekilde kaya üzerine işlenmiştir. O günün teknolojisi ila ağır emeklerin bir eseri olduğu gayet açık olan bu nadide bölgeyi gezmekten zevk alacaksınız.
Haydaran Kaya Mezarları

Haydaran Kaya mezarları Adıyaman’a yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta Taşgedik köyünde bulunur. Bu kaya mezarları da Kral Antiochos ile Güneş tanrısı Hellias’ın tokalaşma figürleri işlenmiştir. Ana kayaya oyularak yapılmış olan bu mezarlar bünyesinde lahitler bulundurur. Tarihi ve kültürel açıdan Adıyaman’a büyük katkılar sağlamıştır. Bir Kral ile Tanrı’nın resmedilmesi ayrıca ziyaretçilerde ilgi uyandırır.
Cendere Köprüsü

Cendere köprüsü (Chabinas) Adıyaman ilimize yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta Kahta çayı üzerine inşaa edilmiştir. Neredeyse 2000 yıldır ayakta olması şaşkınlıkla izlenmektedir. Özellikte günümüz yapılarının 100 yılda yıkıldığını var sayarsak oldukça dikkat çekici bir durum. 16.Roma Leyjonu Severus tarafından ailesini temsilen yaptırılan eski bilinen adı Chabinas olan Cendere köprüsünde hiç bir harç veya çimento kullanılmamıştır. Binlerce yıldır yaşadığı deprem ve sel gibi afetlere direnmeyi başaran bu köprü 92 sütun üzerine yapılmıştır. Bu sütunlar üzerinde köprünün yapılışı ve hikayesi hakkında işlenmiş kitabeler bulunuyor.
Karakuş Tümülüsü

Karakuş Tümülüsü Adıyaman ilimizin Kahta ilçesinde bulunur. Bir anıt mezardır. Kommagene Kralı 2.Mithridates tarafından annesi için yaptırılmıştır. Kommagene krallığının kutsal olarak gördüğü bu bölgede Mithridates ile güneş Tanrısı Apollo’nun tokalaşması resmedilmiştir. Toplamda 12 sütun bulunan tümülüste günümüzde sadece 4 sütunu bulunabilmiştir. Tümülüsün güneyinde bulunan kartal simgesi göklerdeki gücü temsil ederken doğusunda bulunan boğa simgesi yeryüzündeki gücü temsil eder. Bölgenin rüzgarlı yapısında rağmen yüzyıllardır ayakta olan bu tümülüs Nemrut dağının giriş kapısı sayılır.
Kahta Kalesi

Kahta ilçesinin Kocahisar Köyü sınırları içerisinde bulunur. 300 metre yüksekliğe sahip anakayanın üzerine kurulmuştur. Nemrut Dağı Milli Parkı bünyesinde bulunan Kahta Kalesi Kommagene Krallığı tarafından inşaa edilmiştir. Ardından Romalılar ve Memluklular tarafından restoranı yapılmıştır. Bünyesinde bir çok kitabe barındırır. Kale içerisinde kitabeler, su yolları ve zindanlar hala görülebilir. Devletimiz tarafından 1970 yılında restoranı yeniden yapılmıştır.
Nemrut Dağı

Nemrut Dağı Adıyaman ilimizin yaklaşık 2100 metre yüksekliğinde, Kahta ilçesi yakınlarında, Toros dağları zincirinde bulunur. UNESCO tarafından dünya mirası olarak 1987 yılında ilan edilmiştir. Nemrut dağı Kommagene Krallığının arkeolojik kalıntılarına ev sahipliği yapar. Adıyaman ilimizin en kıymetli turizm destinasyonlarındandır. Nemrut dağındaki kültürel değerler Antiochos, Tanrı heykeli, Tanrıça heykeli, aslan heykeli, kartal heykeli ve aslanlı horoskoptur. Merkür, Mars ve Jupiteri temsilen Aslan heykeli üzerinde 3 adet yıldız bulunmaktadır. Bölgede karasal iklim hakimdir. Rüzgarı hiç dinmez. Çıkarken sıkı giyinmelisiniz. Turlarımızda Nemrut Dağı Gün Batımı programı yapılmaktadır. Sizde ailemize katılarak turlarımızda profesyonel rehberler eşliğinde gezebilirsiniz.
Adıyaman Müzesi

Adıyaman müzesi bünyesinde yaklaşık 22000 eser barındırır. Adıyaman merkez ilçesinde Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan bu müze 1978 yılında açılmıştır. İçerisinde etnografik ve arkeolojik eserler sergilenir. Paleolitik devirden Osmanlı eserlerine kadar bir çok döneme ait eserleri görebilirsiniz. Müze pazartesi günleri hizmet vermiyor.
Adıyaman Gezi Rotası
Adıyaman gezilecek yerler bakımından çok zengin bir tarihsel ve kültürel gelişmişliğe sahiptir. Bir çok mağaraya, anıta, köprüye ve tarihi camilere ev sahipliği yapar. Adıyaman gezmeye doymayacağınız destinasyonlar arasındadır. Bu sebeple bir çok gezginin uğrak noktasıdır. Güneydoğu bölgemizde bulunan bu ilimizi genellikler yerli ve yabancı turistler ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyaret ederler. Ulaşım açısından yeterli çeşitliliğe sahiptir. Uçak , tren veya otobüs ile dilediğiniz gün Adıyaman’a ulaşabilirsiniz.
Yaklaşık 310.000 nüfusa sahip Adıyaman ilimiz bir turistik cennet niteliğindedir. 1800 kilometrekare alana dağılmış medeniyetler portresi Adıyaman’da ülkemizin en dolu gezilerini yaparsınız. Burada olmanın ayrıcalığını her gittiğiniz destinasyonda mutlaka hissedersiniz. Adıyaman Kahta, Gerger, Sincik, Çelikhan, Samsat, Merkez, Tut, Besni ve Gölbaşı olmak üzere 9 ilçeye sahiptir.
Adıyaman, konaklama açısından da oldukça zengindir. Bölgenin bir çok turistik yapıya sahip olması bu konuda gelişmesini sağlar. Butik otellerden dört yıldızlı otellere kadar bir çok farklı otel seçeneğini bulabilirsiniz. Konaklama fiyatları ise diğer illere oranla makul seviyededir.