Adana Gezi Rehberi ve Rotası

Adana Gezilecek Yerler

Adana Gezilecek Yerler

Gezginlerimizin özenle hazırladığı Adana gezi rehberimizde Adana’da gezilecek yerleri detaylarıyla birlikte bulabilirsiniz.


Adana’da Gezilecek Yerler

Adana gezilecek yerler açısından oldukça zengin bir coğrafyada bulunuyor. Bu sayfamızda sizlere Adana’nın gezebileceğiniz kültürel, tarihi ve turistik destinasyonlarını işledik. Şimdi bu destinasyonları inceleyelim ve sizin için güzel bir Adana gezi rotası oluşturalım.

Bu destinasyonları kendi aracınızla gezebileceğiniz gibi Buskirala üzerinden Adana minibüs kiralama veya Adana otobüs kiralama hizmeti alarak ta gezebilirsiniz. Ayrıca Adana Şakirpaşa Havalimanı transfer destekleri de sunarız.

Çukurova’nın kalbi Adana… Türkiye’de lezzet denilince akla ilk gelen şehirlerden biridir Adana. Havası gibi insanı da çok sıcak kanlıdır. Tarih boyunca birçok medeniyet ev sahipliği yapmıştır. Bölgenin verimli ve en önemli arazisi olan Çukurova’da yetiştirdiği ürünler ile ülkenin ekonomisine can verir.


Adana Sabancı Camisi

Sabancı Camii

Yüzde 50 si halk tarafından yüzde 50 si ise Sabancı ailesinin bağışları ile yapılan Sabancı camii, Balkanların ve Ortadoğu’nun en büyük camisi olarak biliniyor. Seyhan ırmağı kenarında ihtişamlı görüntüsü ile adeta Adana’nın sembolü olarak bilinir.

Sabancı camii 6 minareli ve 4 tanesi 99, 2 tanesi ise 75 metre yüksekliktedir. Caminin 4 yarım kubbesi 4 halifeye ve 4 mezhebe, 5 kubbesi İslam’ın 5 şartına, 6 minaresi ise imanın 6 şartına karşılıktır.

32 metre çaplı ana kubbe 32 farza, avlusunda yer alan 28 kubbe kuranda adı geçen 28 peygambere ve yine ana kubbedeki 40 pencere ise Hz. Muhammet’in peygamber olduğu yaşa 40 rekat namaza karşılık gelir. Son olarak 99 metrelik minareler ise Allah’ın 99 ismine karşılıktır.


Seyhan Köprüsü

Seyhan Köprüsü

Taş köprü olarak da bilinen Seyhan köprüsü, Seyhan nehri üzerinde yer alır. Adana’nın Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlar.  Roma imparatoru Hadrianus tarafından yapılan köprü 319 metre uzunluğunda olup 13 metre yüksekliğinde yer almaktadır.

Taş köprü Dünyanın halen kullanılan en eski köprüsü olarak bilinir. Normalde 21 gözlü olarak inşaa edilen bu köprü 7 gözünün toprak altında kalması sebebiyle bugün 14 gözlüdür.

Geçmiş kayıtlara göre köprünün her iki tarafında da taç kapısı bulunduğu bilinir. Fakat günümüzde bu yapılar görülmüyor. Osmanlı döneminde bir kaç kez onarılmıştır. Son olarak ta 2007 yılında Türkiye Cumhuriyeti köprüyü onarıma almıştır.


Adana Misis Köprüsü

Misis Köprüsü

Ceyhan köprüsü üzerinde yer alan Misis köprüsü Adana merkeze 30 km uzaklıktadır. Misis köprüsünü Truva kahramanlarından Mopsus’ un kurduğu bilinmektedir. Bir diğer adı da ölümsüzlük köprüsüdür. Nedeni ise ölümsüzlük ilacını bulduğuna inanılan Lokman Hekim’in bu köprüden geçerken ilacı yazdığı kağıdı köprüden nehre düşürmesidir.

Anadolu’nun ilk Roma köprüsü olarak ta bilinmektedir. Haçlılar, Bizanslılar ve Selçuklular arasındaki savaşlara tanık olmuş bu köprü bir çok depreme maruz kalmasına rağmen hala ayaktadır. 1998 yılında ülkemiz tarafından restorasyona alınan Misis Köprüsü halen Adana halkına hizmet vermektedir.


Adana Varda Köprüsü

Varda Köprüsü

Adananın Karaisalı ilçesinde yer alan Varda Köprüsü halk arasında Koca köprü olarak da bilinir. Yaklaşık 99 metre yüksekliğinde olan köprü 172 metre uzunluğundadır. Köprünün en önemli özelliği ise düz bir köprü değil de virajlı olmasıdır. Demiryolu köprüsü olarak tasarlanıp inşaa edilmiştir.

Adana ilimize yaklaşık 65 kilometre uzaklıktadır. Taş yapı olarak görünse de aslında çeliktir. Taş kaplama yapılmıştır. Almanlar tarafından 1907 yılında yapımına başlanmış 1912 yılında hizmete girmiştir. İstanbul – Hicaz demiryolu için yaptırılmıştır. Halk arasında Alman köprüsü olarak ta bilinir. 4 ayak bu köprüyü ayakta tutar. Burada güzel fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.


Saat Kulesi Adana

Büyük Saat Kulesi

Büyük saat kulesi 1881 yılında dönenin valisi Ziya Paşa tarafından yapımına başlanıp 1882 yılında Vali Abidin paşa tarafından tamamlanmıştı Kulenin en büyük özelliği ise Türkiye’nin en büyük saat kulesi olma özelliğini taşımasıdır. (32 metre)

Bölgede modernleşmenin bir simgesi olarak da görülür. Yapıldığı yıldan günümüze Adana’nın en önemli yerlerinden biri olmaya devam eder. Devletimiz tarafından 2013 yılında restorasyona alınmış 2014’te tekrar hizmete girmiştir. Adana’ya gitmişken tarihi kazancılarda ki bu saat kulesini mutlak görmenizi tavsiye ederiz.


Adana Atatürk Evi

Atatürk Evi

Geleneksel Adana evlerinin bir örneği olan Atatürk evi ‘Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı’ olarak bilinir. 15 Mart 1923 yılında Atatürk ve eşi Latife hanımın Adana ya geldiğinde bu konakta konaklamışlardır. Evin içerisinde ise ; Çalışma odası, Kütüphane, Hatay odası, Silah odası, Mutfak, Sofa ve Basın odası yer almaktadır.

Adana da gezilecek yerler arasında ilk sırada yer alan Atatürk evi her zaman ziyarete açıktır. 19.yüz yılda yapılan klasik Adana evleri mimarisi görülür. Atatürk’ün 100. doğum günü sebebiyle 1981 yılında müzeye çevrilmiştir. İki katlı ve taş duvarlı bir yapıdır. Müze bünyesinde bir kütüphane de barındırır. Bu kütüphanede Kurtuluş Savaşı döneminde 


Bebekli Kilise Adana

Bebekli Kilise

Adana’nın Tepebağ semtinde yer alan Kilise ST. Paul tarafından yaptırılmıştır. İtalyan Katolik kilisesi olan Bebekli kilisenin asıl adı Meryem ana kilisesidir.  Ancak üstünde bulunan 2.5 metre boyundaki bu heykel uzaktan bebeğe benzediği için halk arasında bebekli kilise olarak bilinir. Diğer adıyla Aziz Pavlus Kilisesi.

Kilise hem katolik cemaati hem de protestan cemaati tarafından kullanılır. 2011 yılında provakatif bir saldırıya uğrayarak İsa ve Meryem ikonları kırılmıştır. Saldırıyı yapanlar ise Ogün Samast’a özendikleri şeklinde ifade vermişlerdir.


Adana Sinema Müzesi

Sinema Müzesi

Türkiye’nin ilk ve tek sinema müzesi olan Adana sinema müzesi 2011 yılında hizmete açılmıştır. İçerisinde Yeşilçam oyuncularına ait heykeller, gösteriler, ve eşyalar bulunmaktadır. Eski filmlerin afişleri ve kitapları bulunan müzede ayrıca Sinema kütüphanesi de yer almaktadır.

Ünlü sanatçıların heykelleri de müzenin ayrıca ilgi çeken bölümleri arasında. Yılmaz güney, Orhan kemal, Adile Naşit ve Kemal Sunal gibi isimlerin heykelleri bunulur. Haftanın her günü açık olan müze ücretsiz olarak gezilebilir.

Müzenin giriş katında afişler yer buluyor. Birinci katında ise Yılmaz Güney için özel bir oda ayrılmış durumda. Yılmaz Güney’in yanı sıra bir çok oyuncuya da yer verilmiş. Ayrıca bünyesinde kütüphane de bulunduruyor.


Adana Dilberler Sekisi

Dilberler Sekisi

Dilberler Sekisi Adana’nın manzarası en muhteşem destinasyonlarından biridir. Keyifle oturup seyre dalacağınız, ışığın suyla dansını izleyebileceğiniz bir yer.

Adana halkının sabahları yürüyüşe çıktığı, akşamları ise sevdikleri ile manzara seyretmeye geldiği bir bölgedir. Adana’daysanız kesinlikle tavsiye ederiz. Etrafında kısa da olsa bir yürüyüş yapmanız sizi mutlu edecektir.


Bahçecik Şelale

Bahçecik Şelalesi

Bahçecik Şelalesi Adana Karaisalı’da bir doğa harikasıdır. Doğa meraklılarının uğramadan geçmediği noktalardan biridir. Sevdiklerinize farklı bir şelale heyecanı yaşatmanız için güzel bir seçenek olabilir. Adana’yı doyasıya gezmek isteyenler mutlaka görmeli.


Dinozor Park Adana

Dinozor Parkı

Adana Dinozor Parkı dünyamızda geçmişte yaşamış olan dinozorların maketlerini bünyesinde barındırıyor. İçerisinde yaklaşık 65 metre büyüklüğünde iki büyük olmak üzere 54 adet daha farklı boyutlarda dinozor bulunuyor. 33000 metrekarelik alana kurulu bu dinozor parkta görüntü ve sese duyarlı maketlerde var. Bazıları ise çocukların binebileceği şekilde ayarlanmış. Bunların dışında iki adette masal ağacı bulunuyor.

Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri halk günü sebebiyle giriş ücretleri daha uygun. 08:30 – 22:00 saatleri arasında hizmet veren bu park Yüzüncü Yıl Mahallesi 85193.sokak / Çukurova’da bulunuyor.


Adana'nın En Büyük Parkı

Merkez Park Adana

Merkez Park Adana ilimizin ve Türkiye’nin en büyük parkı ünvanına sahiptir. Adana Büyükşehir Belediyesinin Seyhan nehri üzerine yaptığı bu park 2004 yılında inşaa edilmiştir. 330.000 metrekare üzerine kuruludur.

Bünyesinde yaklaşık 50 çeşit ağaç ve 450.000 bitki barındırır. Ayrıca dinlenme terasları, bisiklet yolları, koşu yolları, amfi tiyatro, paten pisti ve çocuk oyun alanları da bulunuyor.

Şehrin ortasına kurulu bu devasa park Adanalıların uğrak noktaları arasındadır. Doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz muhteşem bir yer. Eğer Adana’daysanız mutlaka gezip görmenizi tavsiye ederiz. 


Adana Küp Şelalesi

Küp Şelalesi

Küp Şelalesi Adana’nın gezilecek yerleri arasında ilk sıralara girecek güzelliktedir. Adeta büyülü bir ortamda hissettirecek güzellikleri bünyesinde barındırır. Kuş sesleri ile su sesinin birbiri ile ahengine hayran kalacaksınız. Cennetten bir köşede hissi uyandıracak bu şelalede bir çok bitki çeşidine de rastlanır.

Adana halkının dönem dönem yüzmek için geldiği uğrak yerler arasındadır. Bölgenin sıcak olduğu zamanda iseniz bu şelalenin oluşturduğu tertemiz göletlerde yüzebilirsiniz. Küp şelalesi Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunur.


Adana Dokuzoluk Kanyon

Dokuzoluk Kanyonu

Adana’nın Karaisalı ilçesinde bulunan Dokuzoluk Kanyonu bölgenin en sevilen doğa harikalarındandır. Bünyesinde pinkik ve mangal alanları, lavabo, mescit ve çeşmeler barındırıyor. Burada balık tutabilir, yüzebilir veya yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Eğlence ırmağı üzerinde oluşan bu kanyon fotoğraf severler için muhteşem kareler sunabilir. Piknik için gelecekseniz yaz aylarında çok kalabalık olduğunu unutmayın. Yine de hafta içi daha müsait.

Boztahta köyü sınırları içerisinde olan bu eşsiz doğal yapı Karaisalı Kaymakamlığı ve Orman İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenmiştir. Mutlaka görmeniz gereken yerler arasına eklemelisiniz.


Adana Çakıt Vadisi

Çakıt Vadisi

Çakıt Vadisi Adana’nın dağcılık ve tırmanma spor severleri için adeta biçilmiş kaftandır. Bölgede dağ keçisi de görebilirsiniz. Etrafı dağlarla çevrili bu bakir kanyon fotoğraf severlerin de uğrak noktasıdır.

Coğrafi konumu Pozantı otoyolunun yaklaşık on kilometre doğusunda bulunur. Torosları Çukurova’ya bağlayan vadidir. Doğa yürüyüşünüzü sakin bir yerde yapmak istiyorsanız burası tam size göre.


Kızıldağ yayla Adana

Kızıldağ Yaylası

Kızıldağ Yaylası Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlıdır. Geçmiş kayıtlarda Cebel-i Ahmer adıyla da bilinir. Merkeze yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta olan bu yayla bölgenin aşırı sıcağının aksine yaz aylarında bile serin bir hava akışına sahiptir.

Temiz hava, bol oksijen eşliğinde bir yürüyüşe ihtiyacınız varsa bu yayla tam size göre. 1650 metre rakımda bir yürüyüş sizi kendinize getirir.


Akçatekir Manzara

Akçatekir Yaylası

Akçatekir Yaylası Adana ilimizin Pozantı ilçesine bağlı Akçatekir Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Pozantıya yaklaşık 20 kliometre uzaklıkta olan bu yayla Tekir yaylası, Akçaköy yaylası ve Bürücek Yaylasının birleşimi ile oluşur. Üzerinde her yıl Eylül ayında şenlikler yapılır.

Eylülde Adana’daysanız bu şenlikleri kaçırmamalısınız.


Adana’da Gezilecek Şelaleler

Güneydoğunun gerdanlığı Adana şelaleler açısında zengin bir yapıya sahiptir. Sizin için biz gidip gördük ve resimledik. Gitmenize değeceğinden emin olduğumuz şelaleleri sıraladık. Şelalelerin büyülü doğasına kapılıp gideceğinizden emin olabilirsiniz.

Bu şelaleler arasında Bahçecik şelalesi ve Küp şelalesi başı çeker. Adana halkının da sıkça ziyaret ettiği bu noktalarda aileniz veya sevdiklerinizle güzel anlar geçirebilirsiniz.


Adana Merkezde Gezilecek Yerler

Seyahat acentesi olmamız sebebiyle Adana merkezde gezilecek yerler arasında sizlere sadece turistik mekanları sunduk. Bunların başında merkez park geliyor. Adana’da ne yenilir? Nerede yenilir? gibi sorularınızın cevabı için Adana ile ilgili diğer blog sayfalarımızı inceleyiniz.


24 Saatte Adana’da Ne Yenir ?

Adana’nın nesi meşhur diye soranımız yoktur sanırım. Adana’da kesinlikle öncelikle Adana Kebap yenir. Adanalıların vazgeçilmez lezzeti Şırdan’ı da tatmayı unutmayın.


Kebap’ı, Şalgamı, Şırdanı ve Bici Bicisi ile kendine özgü lezzetleri de  mutlaka tadılması gereken yiyeceklerindendir. Adana’ya gitmek için bir çok neden var. Seyhan nehri kıyısında yer alan 28 bin kişilik Sabancı camii, büyük ve küçük saat kuleleri, tarihi kazancılar (kebapçılar çarşısı) varda köprüsü ve daha niceleri burada. 

Adana Türkiye’nin en kalabalık 6. şehridir. Toplam 15 ilçesi bulunur. 2.250.000 nüfusa sahiptir. Bu sebeple bölgedeki lokomotif illerden biridir. İlçeleri Aladağ, Ceyhan, Çukurova, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Sarıçam, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir’dir. Rakımı 23 metre ve yüz ölçümü 13.845 km2‘dir