Urfa’da şu destekleri biz veririz;
- Şanlıurfa otobüs kiralama
- Şanlıurfa minibüs kiralama
- Şanlıurfa havalimanı transfer
- Şanlıurfa şoförlü araç kiralama
Tarihin sıfır noktası olarak 2018 yılında Göbeklitepe yılı ilan edilen Şanlıurfa bu anlamda daha da çok ilgi görmeye başlamıştır. Şanlıurfa denilince akla gelen şey hiç şüphesiz sıra geceleri ve çiğ köftesi olur. Güneydoğunun vazgeçilmez kültür ve geleneklerinden olan bu eğlenceler Şanlıurfa’nın geçmişe nasıl bağlı kaldığını da göstermektedir. Hazırsanız Güneydoğunun kadim şehri Urfa’yı gezme vakti.
Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler
Şanlıurfa’ya geldiğiniz zaman en 1 haftanızı buraya ayırmalısınız ki doya doya gezip dolaşın. Urfa’da Gezilecek yerleri sıralayacak olursak;
Göbeklitepe
Tarihin sıfır noktası ve Dünyanın en eski tapınaklarından olan Göbeklitepe son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya çapında adından çokça söz ettirmeyi başarmıştır. Günümüzden 12 bin yıl öncesine gidersek neolitik döneme kadar uzanan bir inanç merkezidir. 80 dönümlük bir alanda olan Göbeklitepe 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1.derece arkeolojik sit alanı korumasına alınmıştır. Şanlıurfa Merkez’in 17 km uzaklığında yer alan Tapınak yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi altındadır. Şimdiye kadar dört anıtsal yapının dışarı çıkarıldığını biliyoruz. Ancak 20 anıtsal yapının olduğu daha bilinmektedir.
İnsanoğlunun avcı ve toplayıcılıktan yerleşik hayata geçmesinin görselini sunan Göbeklitepe mimarlık tarihinin başlangıcı olarak kabul edilir.
Balıklıgöl
Urfa’nın sembolü haline gelen Balıklıgöl, 150 metre uzunluğunda olup 30 metre genişliğe sahiptir. İçinde ise efsanelere konu olan sazan balıkları yer almaktadır. Halk arasında büyük saygı gösterilen balıklara dokunulmaz ve yenilmez. Bir rivayete göre HZ. İbrahim burada ateşe atılıyor ve ardından burası güllük gülistanlık oluyor. Bu olayın gerçekleştiği yer ise Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır. Dini bayramlar ve özel günlerde ziyaretçi akınına uğrar. Balılıgöl’ ün bulunduğu yerde HZ. İbrahim’in doğduğu mağarada yer almaktadır. Ve her kim olursa olsun hangi dinden ve mezhepten olursa olursun burası ziyaretçi akınına uğrar.
Balıklıgöl belki de Şanlıurfa Turizm’inin gelişmesinde en önemli katkıyı veren yerdir. Şanlıurfa’ya gelip te Balıklıkgöl’ü ziyaret etmeden dönmemek olmaz herhalde. Mutlaka en az 2 saatiniz buraya ayırmalısınız.
Şanlıurfa Müzesi
Şanlıurfa Müzesinin temelleri 1965 yılında atılır ve 4 yılda tamamlanır. 2015 yılında ise yeni yeri olan Haleplibahçe de ki yeni müze binasına taşınmıştır. Müze 74 bin eser ile Türkiye’nin en büyük 5.müzesi unvanına sahiptir. Ayrıca 12 bin yıllık Dünyanın en eski heykeli olan Balıklıgöl heykeli de bu müzede sergilenmektedir. Şanlıurfa, Türkiye’de en çok kazı çalışmasının yapıldığı il olmaktadır ve bu nedenden dolayı ‘’açık hava müzesi’’ konumunda yer almaktadır. İçerisinde 14 adet sergi salonu ve 33 adet canlandırma alanı bulunmaktadır. Müze Neolitik dönem eserleri açısından önemli bir yere sahiptir.
Dünyanın en eski tapınağı olan Göbeklitepe’ye ait eserlerde yine burada sergilenmektedir. Urfa merkezde yer alan müze ye ulaşım oldukça kolaydır. Pazartesi günü hariç haftanın her günü 08:00 – 17:00 arası ziyarete açıktır ancak kapanmasına yarım saat kala da kapılar kapanıyor bilginize
Halfeti
Sakin şehir (Cittaslow) unvanı ile Urfa’nın vazgeçilmez yeri olan Halfeti yerli ve yabancı turistlerin en uğrak noktası. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Halfeti 2000 yılında yapılan Birecik barajı sonunda 3/5 lik kısmı sular altında kalmıştır. Diğer kısmı ise yeni yerleşim alanı olmuş ve turizme kazandırılmıştır. Yani 2000 yılında sonra bir cennet haline gelmiştir. Fırat nehri üzerinde yer alan Halfeti tekne turları ile gezilmektedir. Çekem mahallesi, Savaşan Köyü ve Rumkale gibi tarihi yerler gezilir. Bu geziler esnasında su altında kalan evleri görebilir ve minareyi görebilir dilerseniz güzergah üzerinde kısa bir mola vererek çay bahçesinde oturup dinlenip manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.
Ayrıca bu güzel tekne turunuzu öğle yemeği molası ile sürdürmek isterseniz Fırat nehri üzerinde çok güzel restoranlar bulunmaktadır. Yöresel lezzetler olarak ; patlıcan kebabı, domatesli kebab, incir kebabı, tarhana çorbası ve peynir helvası bunlardan bazıları. İlçenin en önemli geçim kaynağı Hububat, fıstık ve üzüm üretimidir. İlçenin simgesi haline gelen ‘’siyah gül’ ise sadece Halfeti’de bulunmaktadır. Urfa’ya 110 km mesafede bulunan Halfeti ye günübirlik bir ziyaret gerçekleştirmeyi unutmayın
Harran
Harran, Urfa’ya 48 km mesafede yer almaktadır. Eski uygarlıklarda ‘’yolların kavuştuğu yer’’ olarak bilinmekteydi ve kendi adıyla anılan ovanın merkezine kurulmuş bir ilçedir. Dünyanın ilk üniversitesinin burada olması Harran’ı ilim ve medeniyet yuvası yapmıştır. Harran’a gelmişken eski Harran evleri olan Kümbet evlerini mutlaka görmelisiniz. Harran ile özdeşleşen bu yapıtlar adeta Harran’ın sembolü olmuşlardır. Bu evlerin en önemli özelliği ise yazları serin kışları ise ılık olmasıdır. Tevrat’ta ‘’Haran’ olarak geçen yerin burası olduğu bilinmektedir. Harran konum itibari ile önemli bir yerdedir.
Kuzey Mezopotamya’yı Anadolu’ya bağlayan en önemli ticaret yolu Harran dan geçmekteydi. Anadolu ile sıkı bir ticaret halinde olan Asurlu tüccarların en uğrak noktası Harran’dı. Şanlıurfa geziniz sırasında mutlaka Harran’a uğrayıp buraları keşfetmelisiniz.
Eğlencenin Doruğu Sıra Geceleri
Şanlıurfa demek sıra gecesi demek. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Urfa’da sıra gecesinin ayrı bir yeri vardır. Geleneksel kıyafetler ile sazlı sözlü yöresel yemeklerin buluştuğu sıra geceleri bizlere Urfa türküleri ile bir başka hava katar. Şanlıurfa müzikleri kenti turizm için ayakta tutan bir etkendir. Kazancı Bedih, İbrahim Tatlıses, Nuri Sesigüzel gibi ünlü sanatçılar Urfa’nın ünlü türkücüleri olmuşlardır. Şanlıurfa’nın en önemli değerlerinden olan sıra geceleri kentin müzik kültürünün ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Urfa’ya gelen herkesin mutlaka sıra gecesine katılması şarttır.
Urfa’da Ne Yenir ?
Şanlıurfa yemek kültüründe Türkiye’nin önde gelen illerinden biridir. Aslında Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak bütün yemekler çok güzeldir. Urfa’ya gittiğiniz zaman oldukça zengin ve çeşidi bol yemeklerle karşılaşacaksınız. Kebabından, çiğ köftesine, ciğerinden, kahvesine kadar birçok çeşit bulunmaktadır. Şimdi bu lezzetleri sizler için sıraladık ;
Ciğer Kebabı
Patlıcan Kebabı
Urfa Kebap
Haşhaş Kebabı
Terbiyesiz Tavuk
Şıllık Tatlısı
Çiğ Köfte
Kadayıf
Billuriye
Şanlıurfa Gezi Rotası
Şanlıurfa 2 milyonu aşkın nüfusu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en kalabalık illerinden biridir. Akçakale, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Eyyübiye, Halfeti, Haliliye, Harran, Hilvan, Karaköprü, Siverek, Suruç ve Viranşehir olmak üzere 13 ilçesi bulunmaktadır.
Gezilecek yerler listesinde akla gelen ilk iki yer hiç şüphesiz Göbeklitepe ve Balıklıgöl olur. Tarihin sıfır noktasında başlayıp Şanlıurfa’yı keşfedebilirsiniz. Ardından HZ. İbrahim’in efsanelere konusu olan Balıklıgöl gezisi, Sakin şehir (cittaslow) Halfeti bir diğer noktanız olsun. Dünyanın ilk üniversitelerinden biri olan Harran ve çevresi, Merkez ilçe Eyyübiye, Urfa Kalesi ve müzesi gezilecek yerler arasında. Günün yorgunluğunun akşamları düzenlenen sıra gecesi mekanlarında atabilirsiniz.
Şanlıurfa da gezilecek birçok yer bulunmaktadır. Ancak sadece gezmek yetmez buraları, birde yemekleri vardır, sıra gecesi vardır, kendine has kültürü vardır Şanlıurfa’nın. Güneydoğu’nun icisi Urfa’nın tüm güzelliklerini bu sayfada bir araya getirdik. Urfa gezi rehberi sayfamız ile artık rotanız bizden.Eski adı Edessa ve ya Er – Ruha olarak bilinen peygamberler şehri Şanlıurfa’yı tanıtma vakti. Şanlıurfa’da gezilecek yerleri sizler için hazırladık. Şanlıurfa Kur’an da, İncil ve Tevrat’ta İbrahim peygamberin doğum yeri olarak geçer. Bugünkü Balıklıgöl’ ün kuzeyinde yapılan araştırmalar sonucu Urfa’nın tarihi M.Ö 9500 kadar (Neolitik Dönem) görülmüştür.